КНСБ обсъди с кандидат-кметове проблемите на Русе

1

Синдикалните председатели повдигнаха въпроси, свързани с градския транспорт и чистота на въздуха

КНСБ обсъди днес проблемите и визията за развитие на Русе с част от кандидатите за кмет на града. Това бе поредната среща от поредицата разговори, които конфедерацията провежда с номинираните за градоначалници в предстоящите местни избори.

В дискусията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Даниела Алексиева, областният координатор на конфедерацията в Русе Боянка Димитрова, синдикални председатели от сферите на образованието, здравеопазването, културата, социалните дейности, индустрията. На поставените от тях въпроси отговаряха досегашният кмет Пенчо Милков, издигнат от БСП за България; Иван Иванов, номиниран от ПП ГЕРБ и Рена Стефанова от Коалиция ПП-Демократична България.

Най-важната причина един човек да остане да живее в дадено място е сигурната, надеждна и добре платена работа. Веднага след това идват и образованието, достъпното и качествено здравеопазване, културната среда. Местната власт за нас е една от важните, защото нашите членове се сблъскват всеки ден очи в очи с това, което прави тя. Затова и тези срещи преди местните избори са важни за нас, обясни Пламен Димитров.

Синдикалните председатели от различни сектори повдигнаха въпроси, свързани с градския транспорт, чистота на въздуха и на градската среда, тежкия трафик през града заради Дунав мост, възможността приходите от него да остават за града. Проблемът с градския транспорт бе сред централните, като бе подчертан опитът на София и Варна и сключените споразумения със синдикатите за увеличение на възнагражданията. Градският транспорт трябва да е изцяло общински, за да се прави нужното от общината за гражданите. Това, че е даден на частния сектор не е подобрило услугата, подчерта президентът на КНСБ.

Преди срещите с кандидат-кметовете Димитров коментира пред синдикалните председатели актуални социално-икономически и бюджетни теми. Той посочи, че за две години и половина инфлацията стигна и мина 30%. Усилията за компенсиране да доходите поне с размера на кумулативната инфлацията са довели до ръст на средната заплата за страна от 32-33 процента за периода от 2021-а до юли-август 2023 г. според данните на националната статистика. За 2024 г. целта е да има реален ръст на доходите от поне 10 на сто, който, заедно с инфлацията, да е поне 15-16% средно.

Няма да позволим някой да ни употребява за партийни цели, категоричен бе Димитров по повод напрежението в енергийния сектор и протестите на миньори и енергетици. Той обясни, че подписаното споразумение с държавата е стъпило върху исканията на протестиращите и е част от общата битка за бъдещето на въглищните централи, заедно с постигнатите промени в Пътната карта за климатична неутралност, от която отпаднаха първоначално заложените намаления на мощности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Цонка
    Кандидат кметът го виждаме на снимката. Ама къде е кандидат кметицата? Преди 1 година редовно се снимаше я пред ТУБ Диспансера, я от кабинета, а от Мехико, я в компанията на Кмета при всяко мероприятие. Пък и колко сърчица е изпращала по фацебока му, не е истина.
  • 3
    2
    КандидатИ за кмет?
    Само Бенчо Микрофоня е на снимката! Той е платил събитието и новината и го е страх да рекламира друг.
  • 1
    1
    Trez
    Де е Ваньо милия не е и сънувал че това става с него но на бариерата ще е в собствени води
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари