Кметове повдигнаха въпроса за проблемите с монопола на ВиК пред премиера

1
На фона на продължителното безводие в много райони, предстоящото поредно повишаване на цените на водата е сигнал за сериозни проблеми
На фона на продължителното безводие в много райони, предстоящото поредно повишаване на цените на водата е сигнал за сериозни проблеми Снимка: НСОРБ

На фона на продължителното безводие в много райони, предстоящото поредно повишаване на цените на водата е сигнал за сериозни проблеми

Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски обсъдиха с кметове и председатели на общинските съвети приоритетите в новия мандат на местната власт.

„Следващите 4 години са изключително важни и за Вас и за хората, които разчитат на Вас. Всеки нов мандат трябва да е по-силен от предходния. Правителството ще Ви бъде партньор във всяко отношение, колкото и трудно да е това в контекста на политическата ситуация“, увери премиерът в обръщението си и подчерта: „За нас всички кметове, всички общини и области са български и няма да има деление по партиен или друг признак“.

Председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов обърна внимание, че акад. Денков е премиерът, с който кметовете на общини са провеждали най-много срещи и дискусиите винаги са конкретни и в по-голямата си степен – резултатни, въпреки краткия срок от началото на мандата на правителството. Той благодари на министър-председателя и на министрите от правителството за постигнатия добър диалог през изминалите месеци и фокусирането върху постигането на конкретни резултати.

Остро бе поставен въпросът за контрола над работата на електроразпределителните дружества, които след обилния снеговалеж оставиха стотици населени места десетки денонощия без ток. Премиерът подчерта, че е възложил на министъра на енергетиката да проведе разговори с трите дружества-монополисти и констатираните системни проблеми предстои да бъдат обсъдени с кметовете.

Според министър-председателя, въпросите, които изведоха първите зимни студове на 2023 г., очертават два сериозни аспекта към проблеми, трупани с години. От една страна – липсата на системна превенция и подготовка за посрещане на кризи, и от друга – необходимостта от по-добри механизми за взаимодействие между институциите, особено в условия на кризи.

Проблеми в работата на друга монополна система – ВиК, също бяха на дневен ред. Въпросът не за първи път се повдига пред премиера и министъра на регионалното развитие. На фона на продължителното безводие в много райони, предстоящото поредно повишаване на цените на водата е сигнал за сериозни проблеми както в самите водни дружества, така и в работата на регулатора, който допуска нарушаване на правата на гражданите, подчертаха кметове.

Премиерът Денков бе напълно откровен, че ситуацията във водния сектор изразява наследено с години лошо управление и обърна внимание на кметовете, че опитите за намеса в управлението и дейността на дружествата по места не винаги имат положителен ефект. „Имате изключително качествен ръководител на ВиК холдинга“, увери министър-председателят и изрази надежда, че със съвместни усилия подходът в работата може да бъде променен в кратки срокове. За съжаление, трупаните проблеми няма да позволят толкова бързо да бъдат регистрирани и положителни резултати. „Не искам да гледам в миналото, но трябва заедно да търсим решенията. Където има нарушения, хората, които са сключвали договорите – да им бъде потърсена отговорност“, категоричен бе премиерът Николай Денков.

Бъдещите промени в Закона за ВиК предстои да бъдат обсъдени с НСОРБ още тази седмица, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Кметът на Монтана и член на УС Златко Живков изрази надеждата, че при обсъждането на Закона за държавния бюджет за 2024 г. ще бъде намерено решение за възнагражденията на новоизбраните кметове на населени места, които след промените в правната рамка са с 1 892-ма повече, както и че ще бъдат намерени средства за осигуряване на прилично възнаграждение на общинската администрация. С повишението на минималната работна заплата от началото на следващата година служители без висше образование, но с по-голям трудов стаж, ще получават по-високи възнаграждения от експерти и млади специалисти, за които общините изпитват сериозен глад.

„Опитваме се във времето, което имаме, да придвижваме много неща и това създава напрежение“, призна премиерът Денков. Един от дефицитите, които правителството идентифицира, са серииозните дисбаланси в сравнение с останалите европейски държави. Затова и една от политиките, които кабинетът, чрез министерството на финансите, следва, е увеличаване на доходите и ограничаване на неравенствата. Това е бил водещ мотив за подкрепа на исканото увеличение на минималната работна заплата и пенсиите.

„Няма как да оставим под минималната работна заплата хора с квалификация“, увери премиерът.

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски подчерта, че в бюджета са заложени 32 млн. лв. за възнаграждения на служителите в общинските администрации. Според него, философията, която финансовото ведомство би препоръчало на работодателите в публичния сектор, е по-значителни увеличения да бъдат предвидени за служителите, чиито заплати не са били актуализирани през последните години.

Заместник-министър Клисурски и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков поеха пред кметовете ангажимент в началото на следващата година да бъдат обстойно обсъдени проблемите, свързани с налаганите от презастраховане финансови корекции, които сериозно ощетяват местните бюджети.

Регионалният министър вече е направил мониторинг, който показва, че част от санкциите за изпълнители на проекти са налагани без единни принципи за прилагане на законодателството и са израз на престараване или презастраховане от управляващите органи.

През декември предстои да бъде обявено първото класиране на внесените по ПВУ проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Очаква се споразуменията с общините да бъдат подписани през януари.

В дискусията с премиера и министри от кабинета основно място заеха и обсъжданията на програмата на инвестиции в общините, която за първи път влиза с такава конкретика като част от Закона за държавния бюджет. От изказванията на заместник-министър Клисурски стана ясно, че е постигнато съгласие финансовите параметри за отделните групи общини да бъдат увеличени.

В момента списъкът с общинските проекти, които се предвижда да бъдат финансирани със средства от държавата, фигурира като приложение № 3 към проекта на ЗДБРБ, а праговете за финансиране са конкретно разписани в чл. 108 от закона. Георги Клисурски подробно разясни смисъла да бъде даден толеранс за промяна на предварително депозираните инвестиционни обекти. Той насърчи кметовете да направят обстоен преглед на внесените предложения и да преценят дали за определени дейности няма достъпни други национални или европейски източници за финансиране, защото това би разширило инвестиционните възможностите на всяка община. Предвид тежката ситуация във ВиК сектора, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков изрази надежда повече проекти за разширяване на мрежата да могат да бъдат реализирани със средства по програмата.

Притеснение буди фактът, че част от проектите изглеждат добри и с ясна перспектива за осъществяване, но други, по думите на премиера, са „безобразни“. В следващите месеци общините ще имат възможност сами да направят предварителна преценка за своята готовност. След стартиране на инвестиционната програма с бюджетни средства, ще бъде публично достъпна както информацията за проектите, с които общините възнамеряват да кандидатстват, така и целият процес на тяхното реализиране, увери министър-председателят.

Виждането на правителството е, че ако програмата бъде успешна, тя може да бъде надградена и развита.

Кметът на Белица и член на УС Радослав Ревански информира за активизиралите се „консултанти“ и други емисари, които предлагат услугите си, за да бъдат прокарани едни или други общински проекти. Премиерът и министрите увериха, че условията и редът за кандидатстване по Програмата за общински проекти ще бъдат достатъчно ясни и прозрачни и призоваха кметовете да пресичат своевременно подобни опити за „съдействие“.

„Много е важно да пресечете емисарите. Не е тяхна работа да бъдат вносители на вашите проекти. Ще има процедура, по която Вие ще можета да си ги внесете. Трябва да се използва времето за осмисляне и прецизиране на проектите“, призова акад. Денков.

Дискусията с правителството и членовете на НСОРБ остава открита, а още през следващата седмица започват и конкретните стъпки за решаване на обсъжданите въпроси. На 14 декември 2023 г. предстои обсъждане на новия Закон за ВиК с екипа на МРРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари