Кметът на Русе се похвали във Фейсбук

0
Русе с отличия за принос в изграждането на инфраструктурата
Русе с отличия за принос в изграждането на инфраструктурата

Проектите на Община Русе за благоустрояване на ул. "Александровска" и за интегриран градски транспорт бяха наградени в категория "Градска среда" на инициативата "INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016".

Това съобщи в профила си в социалната мрежа фейсбук кметът на Русе Пламен Стоилов, информира Топ новини.

"Infrastructure Bulgaria Awards" са учредени за принос в изграждането на инфраструктурата на България и по повод десетото издание на годишна конференция "Стратегическа инфраструктура България", съобщават организаторите от Градът Медиа Груп.

Инициативата е под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и Министерството на околната среда и водите и със съдействието на браншовите, академични и професионални организации в сектора.

Проектите, участници в инициативата, са разгледани от авторитетно жури, съставено от представители на Европейска комисия в България, Оперативни програми "Транспорт", "Региони в растеж" и "Околна среда", както и на водещи професионални, академични и браншови организации в сектора и партньори на проекта. Негов председател е инж. Павел Диковски, който е и председател на Българска браншова камара "Пътища".

Критериите при оценката на проектите включват значимостта им за подобряване на социалното, екологичното и икономическо развитие на населението, сложност, качественото изпълнение, устойчивост, свързаност, иновативни технологични решения, водещи до модернизацията на инфраструктурата и услугите, възможности за надграждане.

Проектите, участващи в инициативата са в базовите направления - Транспортна инфраструктура; Екологична инфраструктура; Градска среда и Културна и туристическа инфраструктура. Право на участие имаха всички реализирани и въведени в експлоатация проекти в периода 2013 – 2015 г.

В направлението Градска среда два от най-мащабните проекти на Русе си съперничаха с тези за "Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градския парк "Св. Георги" Добрич; "Изграждане на зелена и достъпна среда в Пловдив с основен обект на интервенция парк "Цар Симеонова градина"; "Паркоустрояване и благоустрояване на УПИ I7133,с,а,о,р кв. 334а, кв. Казански в гр. Стара Загора"; "Ремонт и възстановяване на Северен парк в София"; "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в Бургас с обекти "Подземна улица ул. „Княз Борис“ – ул. “Гурко“ и реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пл. „Тройката“; както и "Транспортен възел Лъвов мост".

Припомняме, че 30-милионният проект за "Интегриран градски транпорт на Русе" включва реконструкция и подлези на Кръговото, изграждане на 14 км велоалеи, въвеждане на електронна система за таксуване на пътници в градския транспорт, оформяне на бус ленти по бул. "Цар Освободител", изграждане на нови улици и подобряване на трафика и в квартал "Чародейка", както и дътлгоочакваната връзка на квартал "Родина" с централната част с т.нар. "Пробив Кауфланд". Той бе отчетен като успешно приключил още в края на миналата година. Въпреки това обаче не липсват спорни моменти по някои от елементите му като част от велоалеите и организацията в градския странспорт.

"Благоустрояване и достъпна градска среда" включва реконструиране на централната улица "Александровска" и прилежащи терени в учасъка от пл. "Свобода" до пл. "Батенберг", оформени са пешеходни зони с настилка от вибробетонни плочи в различни цветове, рехабилитирана е и улицата за автомобилно движение, реконструирани са дъждоприемните решетки, както и градината на пл. "Батенберг", където е изградена автоматизирана система за напояване на зелените площи. Освен това е реконструиран фонтана пред Регионалния исторически музей, изградени са два нови - на пл. "Хан Кубрат" и на пл. "Елиас Канети", подменени са стълбовете за улично осветление с нови с освет. тела тип фенери, монтирано е ефектно осветление на някои от местата по трите обновени площади.

За охраната в обновената част от центъра на Русе пък вече помагат и допълнително монтираните 25 камери.

Стойността на този проект бе 5.4 млн. лв., като за официалното му приключване и рязане на лентата в Русе бе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Междувременно Русе имаше представители в още 2 от категориите на "Infrastructure Bulgaria Awards".

Сред номинираните проекти в Интелигентните транспортни и географските информационни системи бе "Развитие на интегрирана Географска информационна система за нуждите на „Водоснабдяване и канализация“ ООД-Русе“. Сред тези в "Транспортна и пристанищна инфраструктура" бе "Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС", за чието надграждане наскоро стана ясно, че се кандидатства за европейско финансиране.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари