Кметът на Мариупол: Улични боеве блокират спасяването на оцелелите под разрушения театър

0
1000 души все още се крият в бомбоубежището
1000 души все още се крият в бомбоубежището

В района има танкове и артилерийски обстрели, и всякакви оръжия“, каза той

Кметът на обсадения украински град Мариупол съобщи пред BBC, че уличните боеве в центъра на града възпрепятстват спасяването на стотици хора, които продължават да бъдат в капан под разрушения драматичен театър.

Ма

БТА

Вадим Бойченко казва, че екипите ще могат да разчистят развалините и да спасят хората, само когато има затишие на сраженията. „В района има танкове и артилерийски обстрели, и всякакви оръжия“, каза той. „Нашите сили правят всичко възможно, за да задържат позициите си в града, но силите на противника са по-големи от нашите, за съжаление", допълни кметът, цитиран от Дарик.

В петък властите съобщиха, че 130 души са успели да излязат и че повече от 1000 все още са в бомбоубежището, което издържа на атаката. Русия отрича да е обстрелвала сградата, която е била ясно обозначена като гражданско убежище и твърди, че атаката е дело на азовците, но отново се приписва на тях. Стратегическият пристанищен град е обграден от руски сили и около 300 000 души са в капан без електричество, течаща вода и отопление.

Бойченко каза също, че 40 000 души са успели да напуснат града през последните пет дни и че други 20 000 чакат да бъдат евакуирани.

<strong class='keys'>Мариупол</strong>

БТА

Междувременно Световната продоволствена програма на ООН (WFP) информира, че не може да достигне до хилядите блокирани в Мариупол, за да им достави хуманитарна помощ.

"Ситуацията в обкръжените градове на Украйна е "ужасна". Шофьорите на камионите с помощ не желаят да рискуват безопасността си, стигайки до там", заяви координаторът на WFP за извънредни ситуации Якоб Керн казва пред агенция AFP.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари