Ключова за Аполония Понтика крепост откриха до Созопол

1

Археолозите я откриват съвсем неочаквано след лазерно сканиране на Меден рид

Огромна крепост, построена от първите аполонийци до Созопол, е откритието, което успя да изненада археолозите. До разкриването на древната цитадела, учените нямаха никакви основания да подозират наличието ѝ. А проучванията сега показват, че крепостта е била много важна за функционирането на Аполония Понтика и развитието на търговията, информира БНТ.

Откриват следите им съвсем неочаквано, след лазерно сканиране на Меден рид. Знаят за древните рудници, от които аполонийци са черпили мед, но нищо не подсказвало, че в района има и друго - крепост на 15 километра от морето. А медната руда е първопричина древните елини да основат своята колония тук, удобното пристанище е на второ място.

Стабилните крепостни зидове, цитаделата, възможността за контрол и на пристанището, и на търговията говорят за съществена част от живота на колонията.

"Всичко, което откриваме, показва, че това е част от града Аполония Понтика. Всичко тук е гръцко", казва Павлина Девлова – ръководител на археологическите разкопки.

Постепенно учените разкриват подробности от живота тук. Помагат им учениците от Класическата гимназия. Показват това, което трябва да е параден вход.

"Това е един доста голям вход, размерите му са точно четири метра. Влизаме в пространството пред крепостната стена, във вътрешността на крепостта, където вероятно е била ситуирана част от търговската дейност", казва Павлина Девлова.

Без гористата растителност сега, оттук се разкрива невероятна гледка към стария град и към медните рудници. Но това е и най-уязвимото място за крепостта, което обяснява и наличието на многобройни каменни топки. Те са складирани за всеки случай.

Тук археолозите очакват да намерят и голяма павирана улица - връзка с южния вход на крепостта. На изток смятат че са разкрили цитаделата и издайнически за строителите улики:

"Барбукан - отводнителна система и тя има пряк паралел с храма на Аполон в Милет", обясни Павлина Девлова.

Липсата на следващо обитание на крепостта е причина, зидовете да бъдат запазени в оригиналния си градеж с метри. Но най-интересни са помещенията до западната крепостна стена, където откриват късове руда. Рудата на Медни рид е с изключително високо съдържание на мед и мината е експлоатирана от траките дълго преди да дойдат преселните от Милет.

"Траките са го обработвали, но аполонийци извеждат на много мащабно търговско ниво добива, продажбата и обработката на полиметалната руда, която се добива в Медни рид", разказва Павлина Девлова.

Крепостта не е била разрушавана или опожарявана. Построена през 5 век пр. Хр., функциите ѝ затихват с идването на римляните. Те със сигурност са знаели за ценната суровина, но вероятно са имали други, по-добри алтернативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари