Маймунската шарка разкри пропуск в общественото здравеопазване

2
Липсата на финансиране оставя клиниките неподготвени за маймунската шарка
Липсата на финансиране оставя клиниките неподготвени за маймунската шарка Снимка: Reuters

Клиниките за сексуално здраве са неподготвени за маймунската шарка

Клиниките за сексуално здраве, които са на първа линия в борбата с маймунската едра шарка, вече са финансово изтощени, пише Ройтерс. Поради това Съединените щати и Обединеното кралство са зле подготвени да се справят с първото голямо глобално здравно изпитание след пандемията от COVID-19.

Експерти по инфекциозни болести твърдят, че клиниките за сексуално здраве, които предлагат поверителна диагностика и лечение, са най-подходящи за идентифициране и лечение на случаи на маймунска едра шарка, която засяга предимно мъже, които правят секс с мъже. Тези програми обаче се осъществяват до голяма степен без допълнително финансиране, въпреки че години наред са били пренебрегвани финансово. Има малко данни за финансирането на услугите за сексуално здраве в световен мащаб, но експертите са съгласни, че в сектора липсва достатъчно финансиране.

Това възпрепятства реакцията срещу маймунската едра шарка и отклонява оскъдните ресурси, необходими за ограничаване на нарастващите нива на други болести, предавани по полов път, заявяват експерти по сексуално здраве от Обединеното кралство и Съединените щати. Според тях тази липса на ресурси може да доведе до по-нататъшно разпространение на маймунската едра шарка. По данни на Световната здравна организация (СЗО) епидемията е обхванала 63 държави.

„Това е пропуск и слабост в нашата система за обществено здравеопазване, която маймунската едра шарка разкри“, казва в имейл д-р Мег Дохърти, директор на Глобалната програма на СЗО за ХИВ, хепатит и полово предавани болести.

„Дори сред страните с високи доходи финансирането на сексуалното здраве в световен мащаб намалява или остава без финансиране“, подчертава тя.

Въпреки че маймунската едра шарка се предава чрез сексуален контакт, вирусът може да зарази всеки, който влезе в контакт с гнойни рани, телесни течности, секрети от дихателните пътища или заразено бельо. Персоналът на клиниките трябва да отделя допълнително време за почистване на кабинетите за прегледи и да купува допълнителни предпазни средства. Като се прибави и хроничният недостиг на персонал – проблем, който се изостря от пандемията от COVID – прегледите може да бъдат трудни. Оборудването за тестване в САЩ също е в недостиг.

От години маймунската едра шарка е ендемична в някои части на Африка, но от началото на месец май вирусът се разпространява бързо в други страни, главно сред гейове и бисексуални мъже, които често имат обриви в гениталната и аналната област, които лекарите могат да объркат с херпес или сифилис. От общо 11 500 потвърдени случая в световен мащаб 1469 са в САЩ, а 1856 – в Обединеното кралство, сочи справка на Ройтерс.

В Испания, където са регистрирани 2447 случая – най-много в света – пациентите се преглеждат в болници и здравни клиники. Местните здравни власти заявяват, че са добавили допълнителен капацитет за тестване в началото на епидемията и здравната система не е подложена на натиск.

Съкращения на финансирането

Данните на британската благотворителна организация Health Foundation показват, че бюджетът на службите за сексуално здраве в Англия е бил намален с 14% за шестгодишен период, приключващ през фискалната 2022 г. Клиниките в Обединеното кралство все още не са получили ново финансиране, за да посрещнат допълнителните разходи за провеждане на тестове за маймунска шарка.

В Съединените щати финансирането на сексуалното здравеопазване и научните изследвания също е намаляло, казва Дейвид Харви, изпълнителен директор на Националната коалиция на директорите за полово предавани болести (NCSD).

„Маймунската едра шарка хвърли ярка светлина върху този факт. В общи линии областта на полово предаваните болести е значително недофинансирана в продължение на 20-30 години“
казва Харви, чиято група е поискала 100 млн. долара финансиране за справяне с епидемията от маймунска едра шарка.

Според доклад на Националната академия на науките, инженерните науки и медицината от 2021 г. федералното финансиране на програмите за предаваните по полов път болести е останало относително непроменено през последните две десетилетия – 168,5 млн. долара през 2003 г. спрямо 152,5 млн. долара през 2022 г., което представлява спад от 40 % при отчитане на инфлацията. Държавните и местните инвестиции също са намалели, дори когато процентът на полово предаваните болести е достигнал рекордно високи стойности.

Проучване сред членовете на NCSD, публикувано на 12 юни тази година, установи, че 42,7 % от базираните в САЩ клиники за сексуално здраве имат достъп до подходящи тампони за изследване, а по-малко от 20% разполагат с подходящи епруветки за събиране на проби от маймунска едра шарка за транспортиране до клинични лаборатории. При ограничени доставчици на услуги и места за прием, клиниките трябва да подреждат пациентите, като дават приоритет на тези с болка, обрив или съмнение за маймунска едра шарка. Така без грижи остават асимптоматичните пациенти и тези, които се нуждаят от други услуги.

Харун Тулунай, на 35 години, застъпник в областта на сексуалното здраве, който е ХИВ-позитивен и наскоро е бил хоспитализиран с маймунска едра шарка в Лондон, знае за приятели, чиито прегледи за сексуално здраве са били забавени или невъзможни, „защото те (клиниките) са твърде заети с маймунската едра шарка“. Той не е изненадан, тъй като при поставянето на диагнозата е преживял отнемащите време усилия за обеззаразяване.

„Виждаме, че в клиниките това е изключително важно“, казва той. „Ако изведнъж се появят 5000 случая, какво ще стане?“

Коалиция от организации, работещи в областта на сексуалното здраве/ХИВ в Обединеното кралство, призова за спешна финансова подкрепа, като поиска 51 млн. паунда (60 млн. долара) за услуги в областта на сексуалното здраве с цел „ограничаване и премахване на маймунската едра шарка“, тъй като някои клиники съобщават за драстичен спад в основните услуги.

Част от проблема е, че финансирането за ХИВ и други предавани по полов път инфекции е до голяма степен отделно, особено в САЩ. „За ХИВ се отделят много пари, което е уместно, но за болестите, предавани по полов път, се отделят малко средства“, казва д-р Мат Голдън, директор на клиниката за ХИВ/СПИН в Сиатъл и окръг Кинг в щата Вашингтон. В неговата клиника са диагностицирани половината от случаите на маймунска едра шарка в района и се предоставят ваксини и насоки за лечение.

Експертите и в САЩ, и в Обединеното кралство и са единодушни, че маймунската едра шарка е сигнал за повече инвестиции в сексуалното здраве. „Време е да направим нещо“, казва Харви от НЦЗПБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари