Климатичните промени намаляват реколтата от хмел

0
Международният екип, направил изследването, отправя призив за незабавни мерки за адаптиране
Международният екип, направил изследването, отправя призив за незабавни мерки за адаптиране

Международният екип, направил изследването, отправя призив за незабавни мерки за адаптиране

Климатичните промени през следващите години все повече ще засягат производителите на хмел в основните европейските региони, където се отглежда културата, предаде ДПА, позовавайки се изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Резултатите от него показват, че както количеството събран хмел, така и съдържанието на алфа киселина, която е от решаващо значение за горчивия вкус на бирата, средно ще бъдат значително по-ниски в сравнение с миналото.

Международният екип, направил изследването, отправя призив за "незабавни мерки за адаптиране". Изследователите освен това смятат, че са необходими по-големи площи за отглеждане.

Петте региона, които е обхванало изследването, включват три града в Южна Германия, както и два района в Чешката република и Словения, пише БТА.

Авторите му очакват една трета по-малко алфа киселина на хектар обработваеми площи от 2021 до 2050 г. в сравнение с добивите от 1989 до 2018 г.

В Халертау - водещият европейски регион за отглеждане на хмел, се очаква нивата на киселината да спаднат с почти 40 процента.

Екипът, ръководен от Мартин Моgни от Чешката академия на науките в Бърно, отбеляза, че значителни спадове вече са наблюдавани при последните реколти.

Изследователите обясняват това най-вече с повишените температури и по-малкото количество валежи.

Въпреки че изследването отчасти е критикувано от местните експерти по хмел, някои от тях са забелязали промяната в алфа киселината.

Томас Райзер, управляващ директор на най-големия търговец на хмел в света Barth-Haas споделя убеждението си, че новите сортове и методи на отглеждане ще направят възможно Южна Германия да запази конкурентоспособността си в тази сфера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари