Китайският външен министър: Позицията на Китай е в съответствие с желанията на повечето страни

2
Китай е на правилната страна на историята, заяви Ван И
Китай е на правилната страна на историята, заяви Ван И Снимка: AFP

Китай е на правилната страна на историята във връзка с кризата в Украйна и времето ще го покаже, а позицията му е в съответствие с желанията на повечето държави, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс и NOVA.

"Китай никога няма да приеме външна принуда или натиск и се противопоставя на всякакви безпочвени обвинения и подозрения към него", каза Ван пред репортери, според изявление, разпространено от външното министерство.

Той направи коментара, след като американският президент Джо Байдън предупреди в петък китайския си колега Си Цзинпин за "последици", ако Пекин предостави материална подкрепа за руското нахлуване в Украйна.

По време на видеоконферентния разговор Си каза на Байдън, че войната в Украйна трябва да спре колкото се може по-скоро и призова страните от НАТО да водят диалог с Москва. Китайският лидер обаче не обвини Русия, според съобщенията на Пекин за разговора.

Ван заяви, че най-важното послание, отправено от Си, е било, че Китай винаги е настоявал за запазване на световния мир.

"Ние винаги сме били за запазване на мира и против войната", каза външният министър, като добави, че Пекин ще прави независими преценки.

"Позицията на Китай е обективна и справедлива, и е в съответствие с желанията на повечето страни. Времето ще докаже, че твърденията на Китай са на правилната страна на историята", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари