Китайски алпинист загина на Еверест

0
59-годишна индийка беше евакуирана заради неуточнено заболяване и почина на път за болница
59-годишна индийка беше евакуирана заради неуточнено заболяване и почина на път за болница

59-годишна индийка беше евакуирана заради неуточнено заболяване и почина на път за болница

Китайски алпинист загина, изкачвайки се към Еверест в четвъртък, докато 59-годишна индийка беше евакуирана от базовия лагер заради неуточнено заболяване и почина на път за болница, предава Ройтерс и news.bg.

Бигян Коирала, служител в Министерството на туризма на Непал, каза, че алпинистите са загинали при различни инциденти. Подробности не се съобщават.

Лакпа Шерпа, високопоставен служител на компанията 8К Expeditions, каза, че китайският гражданин е загинал в така наречената "зона на смъртта" на Еверест над 8000 метра по време на изкачване за върха, висок 8849 метра.

"Получихме само информацията за смъртта му, но подробностите тепърва предстоят", каза Лакпа пред Ройтерс.

Сузане Леополдина Хесус от индийския щат Махаращра се разболя в базовия лагер и почина, след като беше евакуирана в град Лукла, вратата към връх Еверест, каза Тенди Шерпа от туристическата компания Glacier Himalaya, която организира нейната експедиция.

"Тялото ѝ вече е откарано със самолет в болница в Катманду", каза той пред Ройтерс.

Непал, където се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, е издал 478 разрешителни за изкачване на Еверест през текущия сезон, който приключва този месец.

Осем алпинисти, включително китайски и индийски граждани, загинаха в района на Еверест през настоящия сезон, който започна през март.

Връх Еверест е покорен повече от 11 000 пъти, откакто е изкачен за първи път през 1953 г., и най-малко 320 алпинисти са загинали в подножието му.

Непалски шерпа изкачи Еверест за рекорден 27-ми път в сряда, когато британски алпинист направи 17-ото си изкачване, с което стана чужденецът изкачил

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари