Китай ще помага на Русе да изгради "умен град"

15
Пенчо Милков проведе двучасова онлайн среща с представители на китайска държавна компания. Обсъдени бяха възможностите за изграждането на “умен град” в Русе чрез използване на технологии на бъдещето
Пенчо Милков проведе двучасова онлайн среща с представители на китайска държавна компания. Обсъдени бяха възможностите за изграждането на “умен град” в Русе чрез използване на технологии на бъдещето Снимка: в. "Бряг"

Община Русе действа по стратегията си за засилване на двустранните връзки с най-мащабно развиващата се икономика в света Китай, съобщават от общинска администрация

Като част от това сътрудничество градът ще кандидатства за домакин на националния спорт в Китай - гребане с драконови лодки.

Това е един от деветте спорта на Международната федерация по кану-каяк, ключова роля в която има българинът Мартин Маринов - бившият национален състезател по гребане, свързал тясно името си с русенската школа.

В момента отборният спорт набира все по-голяма популярност в света, тъй като е подходящ за тиймбилдинг, семейни излети или просто алтернативен контакт с природата. Атракция представляват и самите лодки, изрисувани със символи от китайската култура.

Очаква се световното първенство през 2025 г. да събере над 5000 състезатели и гости в града-домакин. Форумът е с продължителност 5 дни, което е изключително важно за хотелите, ресторантите и останалите търговци в града и региона.

При одобрение на русенската кандидатура е предвидено дейностите да се проведат на езерото в Лесопарк „Липник“ в село Николово.

Русе е с дългогодишни традиции в гребните спортове. Тук се намира и второто училище по китайски език в страната.

Освен спортната инициатива, в началото на седмицата кметът Пенчо Милков проведе и двучасова онлайн среща с представители на китайска държавна компания. Обсъдени бяха възможностите за изграждането на “умен град” в Русе чрез използване на технологии на бъдещето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари