Китай изстреля 2 ракети към Южнокитайско море

1
Една от ракетите е била с обсег 4000 километра и може да бъде оборудвана и с ядрена бойна глава
Една от ракетите е била с обсег 4000 километра и може да бъде оборудвана и с ядрена бойна глава

Ракетите бяха изстреляни от провинциите Цинхай и Чжъцзян

Китай днес е изстрелял две ракети със среден обсег в Южнокитайско море като очевидно предупреждение към САЩ, след като разузнавателен самолет е навлязъл в нейната забранена за полети зона по време на военни учения, предаде ДПА.

Ракетите бяха изстреляни от провинциите Цинхай и Чжъцзян и са са паднали в морски участък, затворен за маневри тази седмица, съобщи източник, близък до китайските военни пред в. "Хонконг саут чайна морнинг пост", предава БТА.

Една от ракетите - DF-26B - е била с обсег 4000 километра и може да бъде оборудвана и с ядрена бойна глава, казва изданието. Другата ракета - DF-21D - е модерна противокорабна ракета с обсег от 1800 километра. Ракетите са паднали в район, намиращ се югоизточно от китайския остров Хайнан и оспорваните острови Сиша или Параселски острови.

Необичайната демонстрация на военна сила идва няколко часа, след като Китай каза, че американски шпионски самолет е влязъл в зоната забранена за полети, обособена по време на военните учения в северната част на страната.

Самолетът U-2 на американските военновъздушни сили е влязъл в зоната, където имало учения с истинска стрелба, като навлизането е било без разрешение и било сериозна намеса в дейностите на китайската армия, обяви говорител на китайското външно министерство.

Не се уточнява времето и мястото на инцидента с американския самолет. Китайските учения над Бохайско море започнаха тази седмица и продължават до 30 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари