Китай мобилизира балистични ракети, които може да унищожават американски кораби

3
Ракетите DF-26 са способни да носят конвенционални или ядрени бойни глави
Ракетите DF-26 са способни да носят конвенционални или ядрени бойни глави

Китай мобилизира балистични ракети DF-26, разположени са в северозападния район на страната, като според Пекин, оръжията имат способността да унищожават американски кораби, влизащи в оспорвани води в Южнокитайско море, съобщава ЕйБиСи, цитиран от News.bg.

Ракетите DF-26, които китайски медии и експерти в областта на отбраната наричат "убиец от Гуам" или "Гуам Експрес", са способни да носят конвенционални или ядрени бойни глави. Те имат обхват 4500 километра, което ги прави способни да стигнат до Гуам на изток и Индонезия на юг, като предоставят на Пекин мощно оръжие, докато напрежението в Южнокитайско море продължава да нараства.

Според китайската държавна медия "Глобал Таймс", ракетите DF-26 сега са разположени в плато и пустинни райони в северозападната част на Китай, превозвани от камиони, които могат да преминат през тежкия терен.

Военен експерт от Пекин коментира пред "Таймс", че позиционирането на ракетите дълбоко в континенталната част на Китай ги прави по-трудни за прихващане, тъй като позволява на ракетата да навлезе в крайния си етап с висока скорост. Ракетите за първи път са показани на парад през 2015 г., а Китай потвърди, че вече са функциониращи от април миналата година, като кадрите са първите показвани извън парад. Не е ясно кога ракетите са преместени в северозападния район, съобщава медията.

Ден преди информацията за ракетите, американският разрушител USS McCambell, премина през водите на островите Ксиша - район, който Пекин счита за част от своята територия. САЩ определят преминаването като операция "свобода на навигацията", докато говорителят на китайското външно министерство Лу Канг призова САЩ "незабавно да прекратят този вид провокация".

В края на миналата година китайският контраадмирал Луо Юан заяви, че Пекин може да потопи две американски самолетоносача при опит да възпре САЩ да влязат в Южнокитайско море.

Адмирал Лу е цитиран в тайванските медии, като заявява, че при унищожаването на два самолетоносача ще загинат около 10 000 американци, твърдейки, че това ще бъде най-добрият начин да нарани САЩ.

Д-р Малкъм Дейвис, старши анализатор в отбранителната стратегия и възможностите на Австралийския институт за стратегическа политика, коментира пред ЕйБиСи, че разполагането на ракети е значително, особено на фона на последните заплахи от Китай. Той допълва, че досега Китай е разполагал с ракети т DF-21D, които са с по-малък обсег.

"Политически и стратегически има нарастващ риск от конфликт между Китай и Тайван, който в крайна сметка би могъл да доведе до опит на Китай да потопи американските военни кораби, включително и самолетоносачи", обяснява Дейвис.

Според него, решението допълнително демонстрира решимостта на президента Си Дзинпин да подготви Китай за война със Съединените щати, или Тайван в Южнокитайско море.

"Тревожа се, че китайците се стремят към нещо през следващите няколко години," коментира Дейвис и допълва, че Си Дзинпин може да подготвя силно изявление относно Тайван за стогодишнината на китайската комунистическа партия през 2021 г.

"Китайците, по отношение на начина, по който мислят и виждат себе си в света и начина, по който виждат САЩ, чувстват, че времето им е дошло", добавя той.

Миналата седмица, Си Дзнинпин обясни по време на среща с военното ръководство, че китайските въоръжени сили трябва да засилят чувството си за спешност и да направят всичко възможно, за да се подготвят за битката.

Според Дейвис, е много малко вероятно китайците да започнат атака и малко вероятно този ход да възпрепятства американското присъствие в региона.

"Американците не се плашат. Всеки самолетоносач е подкрепен от военноморска група от крайцери и разрушители, които разполагат с усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, които потенциално могат да свалят ракети, въпреки че това е трудно", обяснява той.

Според китайската доктрина, те биха използвали бараж от разнообразни ракети, което би създало доста сложен проблем за американците, което е вероятно да доведе до загуба на кораби.

"Когато говорим за САЩ и Китай, трябва да забравим за минали конфликти, в които американците имаха огромно технологично предимство. И двете страни ще претърпят тежки загуби в подобен конфликт", допълва д-р Дейвис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари