KISS изнесоха прощален концерт в „Медисън Скуеър Гардън“

1
Рок ветераните се сбогуваха със заклетите си фенове
Рок ветераните се сбогуваха със заклетите си фенове

Рок ветераните се сбогуваха със заклетите си фенове

Миналата вечер бе финалният концерт на група „Кис“, който слага край на последното в историята им турне End of the Road („Краят на пътя“), съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Рок ветераните се сбогуваха със заклетите си фенове, наричани „Армията на Кис“ в нюйоркската зала „Медисън Скуеър Гардън“.

Представяме ви поглед назад към основните събития в историята на „Кис“, направен въз основа на интервюта на „Асошиейтед прес“ с членове на групата, техни цитати, дадени пред други медии, и материали от автобиографиите на музикантите:

1973: Джийн Симънс, който е работил за кратко като учител и си пада по филми на ужасите и комикси, и таксиметровият шофьор Пол Стенли, който е возил клиенти до „Медисън Скуеър Гардън“, за да видят Елвис Пресли, и се зарича, че един ден той самият ще бъде на същата сцена, напускат групата си Wicked Lester и започват да търсят съмишленици, за да създадат истински спектакъл: концерт, в който шоуто и визуалните ефекти са толкова важни, колкото и музиката. Намират барабаниста Питър Крис, който е пуснал обява в музикален вестник, че търси група, и Ейс Фрели, който се явява на прослушването с една червена и една оранжева маратонка и китара в ръка.

Всеки член приема специфична сценична идентичност: Симънс - Демонът, Стенли – Звездното дете, Фрели – Космическият човек, а Крис – Човекът-котка. Групата усъвършенства шоуто си с малки клубни концерти, а в навечерието на Нова година получава място като подгряваща група на концерт на „Блу Ойстър Кълт“. Симънс случайно запалва косата си тази вечер, докато бълва огън с уста. (Това се случва многократно през годините и се налага да назначат роуди, който да дебне с мокра кърпа зад сцената).

1974: „Кис“ издават дебютния си албум Kiss, последван от втория - Hotter Than Hell.

1975: Групата издава третия си албум Dressed То Kill, в който е включена запомнящата се песен Rock And Roll All Nite. Но едва когато версията на тази песен на живо излиза по-късно същата година като водеща на албума Alive!, групата има първия си голям хит.

1976: „Кис“ издават считания от много фенове за най-добър студиен албум Destroyer, който включва оркестровата балада Beth, която съвсем случайно се превръща в един от най-големите им хитове. Beth е Б-страна на хард-рок сингъла Detroit Rock City, но радиодисководещите започват да пускат баладата вместо нея и тя се прочува.

1977: Групата издава Love Gun и втори концертен албум - Alive II. Социологическо проучване на „Галъп“ определя „Кис“ за най-популярната група в Америка. Бандата свири за първи път в „Медисън Скуеър Гардън“.

1978: В нечуван за музикалната индустрия ход четиримата членове издават едновременно солови албуми, като всеки от тях се продава в над един милион копия. Единствено албумът на Фрели обаче е с хит - New York Groove. Ен Би Си излъчва двучасов телевизионен филм с участието на групата – „Kiss Meets The Phantom Of The Park“. „Кис“ заливат света с тематични за групата стоки, далеч надхвърлящи обичайните тениски и плакати, включително кутии за обяд, витамини, транзисторни радиоприемници, картички за търговия и пинбол машини. По-късно се появяват дори презервативи и ковчези с логото на Kiss.

1979: „Кис“ издават Dynasty с вдъхновената от диско вълната песен I Was Made For Lovin' You. До този момент шоуто им на живо включва Симънс, който сякаш лети във въздуха и се приземява на високоговорителите над сцената, в допълнение към обичайното дишане на огън и плюене на кръв.

1980: Те пускат на пазара поп-играта Unmasked и по-късно наемат барабаниста Ерик Кар на мястото на Крис.

1981: Групата издава Music From The Elder - концептуален албум, който напомня за Хари Потър 20 години преди началото на този феномен. Но албумът, със своята средновековна тематика и отклонение от типичния им музикален стил, не се харесва на много фенове.

1982: В отговор на отзвука срещу The Elder, „Кис“ издават Creatures Of The Night - бомбастичен, твърд барабанен шедьовър, който остава един от най-тежките албуми и до днес. Фрели е заменен от Вини Винсънт на соло китарата.

1983: Решават, че е време да изоставят емблематчния си грим – „Кис“ разкриват как изглеждат в действителност в специален клип на MTV, посветен на излизането на албума Lick It Up. Те остават без грим до турнето за събиране на оригиналните членове през 1996 г.

1984-1990: Издават албумите Animalize, Asylum, Crazy Nights и Hot In The Shade, като MTV приема новия им облик. Китаристът Марк Сейнт Джон заменя Винсънт през 1984 г., но скоро болезнен нерв в ръцете му го прави неспособен да продължи. Той е заменен от Брус Кулик.

1991: Кар умира от рак на сърцето. По случайност, в същия ден - 24 ноември, умира и фронтменът на "Куийн" Фреди Меркюри

1992: Нает е Ерик Сингър, уважаван барабанист на Алис Купър и „Блек сабат“, който през 1989 г. е бил на турне със соло групата на Пол Стенли. Групата издава Revenge и записва албума Alive III по време на това турне.

1995: Към състава на групата - Стенли, Симънс, Кулик и Сингър - се присъединяват Фрели и Крис по време на записването на шоуто Unplugged на MTV, което е сигнал за предстоящо събиране.

1996-1997: Официално е издаден Carnival Of Souls - вдъхновен от грънджа албум, за който е изтекла информация и вече е широко разпространен нелегално. Първоначалните членове на „Кис“ се събират отново за турнето, което ще се превърне в най-печелившото за годината.

1998: Събраните отново „Кис“ издават Psycho Circus.

2000-2003: „Кис“ обявяват първото си прощално турне. Скоро след края му Стенли и Симънс променят решението си. През 2002 г. Фрели е заменен от Томи Тайър, дългогодишен асистент на групата. През 2003 г. групата издава Alive IV със симфоничен оркестър. Певецът се присъединява отново, затвърждавайки състава, който остава стабилен оттогава.

2009-2012: Издават Sonic Boom и Monster - последните си студийни албуми. Започва поредица от ежегодни есенни пътувания Kiss Kruises с фенове до тропически дестинации.

2014: „Кис“ са въведени в Залата на славата на рокендрола, но не свирят на церемонията.

2019: Започват турнето си End Of The Road, 19 години след първото си „прощално“ турне. Последните два концерта са насрочени за 1 и 2 декември в „Медисън Скуеър Гардън“, на пет минути с метрото от мястото, откъдето започват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари