Кирил Петков: Задкулисието се завръща през хартиената бюлетина

0
ГЕРБ започнаха брутално да налагат волята си, газейки закона
ГЕРБ започнаха брутално да налагат волята си, газейки закона

ГЕРБ започнаха брутално да налагат волята си, газейки закона

В последните дни в Народното събрание сме свидетели на изключително тревожно явление – реставрацията на всички порочни законодателни практики от времето на управлението на ГЕРБ. Веднага щом овладяха, чрез нечистоплътни, задкулисни уговорки, ключовите постове на Председател на Народното събрание и председатели на решаващите парламентарни комисии, без да губят и ден ГЕРБ, започнаха да брутално да налагат волята си, газейки закона, с подкрепата на ДПС и БСП, възползвайки се от желанието им да възстановят статуквото, отпреди появата на реформаторските формации.

Всички помним времето, когато законите се вкарваха и приемаха „на тъмно“, панически избягвайки всяка форма на обществено обсъждане, като обществото биваше поставяно пред свършен факт.

Навсякъде в демократичния свят законодателният процес е онази управленска дейност, която е най-прозрачна и публична. Доколкото в него се вземат базисни за обществото решения, трябва да се знае кой предлага един закон, с какви цели и мотиви, да се гарантира гражданско участие и контрол, за да се предотвратят нерегламентирани влияния.

ГЕРБ не обичат това. С порочния си модел за управление те съсипаха държавността, пренебрегнаха всякакви конституционни и законодателни практики. Те превърнаха Народното събрание в придатък на правителството и то загуби характера си на реална законодателна власт. Българският парламент бе последователно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт изцяло отпадна, през годините на управление на ГЕРБ. На практика България престана да бъде парламентарна република, което е практическа отмяна на чл. 1 от КРБ. Станахме свидетели на липсата на мотиви по ключови изменения на законодателството и приемането на закони в последния момент с преходни и заключителни разпоредби на други закони, превърнало се в патент на ГЕРБ. Лобизмът се превърна във водещ мотив за упражняване на законодателната инициатива.

Всичко това се завръща. Първо, с цел приемане на бленувания инструмент за подмяна на изборните резултати – хартиената бюлетина, после и за целия законодателен процес в НС.

По всичко личи, че още преди официалното връчване на мандатите, идеята на партията, спечелила изборите, е да върви към нови избори – затова и цялото бързане за връщането на хартиената бюлетина – в разрез със законодателния процес.

Ние от “Продължаваме промяната”, няма да се примирим и ще се борим за законността и държавността, за участие на гражданското общество в законодателния процес и против реставрацията на рушащите правовата държава практики на ГЕРБ и присъдружните им партии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    боклук !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари