Кирил Петков изпратил на ДАНС и прокуратурата договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма

0
Авансово са преведени 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва
Авансово са преведени 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва Снимка: БГНЕС

Авансово са преведени 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва

Документация по договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от август 2018 г., по който не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата, съобщи министърът на икономиката Кирил Петков на заседание на комисията по ревизията.

Председателят на комисията Мая Манолова обясни, че по договора ВМЗ авансово е превело 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва, а информацията по сделката е засекретена.

Манолова цитира публична информация, според която разплащането е станало "по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет и че ставало дума за такса "спокойствие" - с публични пари, в посока Сърбия", предаде БТА.

"Мисля, че ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса, но за мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре, заяви министърът и повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е към Държавната консолидационна компания /ДКК/, трябва да премине директно към Министерството на икономиката. Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ", допълни Кирил Петков.

Манолова съобщи, че ще се поиска информация по темата от дружеството и на следващо заседание на комисията проблемите отново ще бъдат обсъдени.

Бяхме информирани, че тези пари са платени, а няма стока, каза министърът. Той съобщи, че е посетил дружеството, за да се информира на място.

Петков е изисквал пълен доклад за това какво се случва по сделката, за да има сигурност, че интересите на ВМЗ са защитени. Същевременно напомни, че дружеството е към Държавната консолидационна компания и добави, че той като министър има възможност само за индиректен контрол.

Икономическият министър допълни, че е предложено в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да проверят случая и да предоставят независима информация, което обаче не е било одобрено с аргумента, че решението трябва да се вземе от ДКК като директен собственик на дружеството. От ДДК пък обяснили, че не виждат проблем с назначаването на прокуристи, но на следващо заседание на борда отново това не е било гласувано.

Министърът съобщи, че е имало повторно посещение в дружеството. "Тогава ни беше казано и от КТ "Подкрепа", че ако бордът не бъде освободен поради влошеното финансово състояние на ВМЗ - показаха ни финансови отчети, където първото тримесечие ВМЗ е позитивно, а второто тримесечие, откакто е новият борд, има загуба от 6 млн., ние решихме, че ще махнем нашето доверие от този борд", каза още той.

От думите му стана ясно, че ДКК е обявила нов конкурс за "преназначаването на нов борд, който ще бъде абсолютно прозрачен".

Министър Петков даде висока оценка за дружеството като цяло. Има страхотна техника и оборудване вътре и голямата опасност за мен е да имаме типичния за българския преход вариант - фирми на входа и на изхода. Не знам дали е така, но ако има такъв риск, то има един страхотен държавен актив, който ще работи за някой друг, заяви министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук