Кирил Милов и Тайбе Юсеин се завръщат в националния отбор по борба

0
Съставът изглежда значително променен от континенталния шампионат през миналата година
Съставът изглежда значително променен от континенталния шампионат през миналата година Снимка: БТА

Съставът изглежда значително променен от континенталния шампионат през миналата година

Кирил Милов и Тайбе Юсеин ще се завърнат в националния отбор на България за европейското първенство по борба, съобщават от родната федерация. Съставът изглежда значително променен от континенталния шампионат през миналата година, тъй като трима действащи европейски първенци са с променени категории.

Милов получи травма в навечерието на световния шампионат през септември, а Юсеин за последно се бори на голямо първенство на европейското през 2022, когато спечели и титлата. Оттогава тя претърпя две операции за дискова херния. Сега капитанката на националките ще излезе в по-горната за нея категория до 65 кг, която не е олимпийска.

В олимпийската до 62 кг ще се бори Биляна Дудова, световна и 4-кратна европейска шампионка, която през януари стана и шампионка на България. Двете спорят за титулярното място при 62-килограмовите в оставащите две квалификации за Париж 2024. Според регламента, определен от управителния съвет на федерацията, Юсеин трябва да направи по-добро класиране от Дудова на турнира "Дан Колов", за да се стигне до преборване.

В другата интригуваща категория при жените до 68 кг на тепиха в Букурещ ще излезе двукратната европейска шампионка Мими Христова, която спечели титлата на 65 кг миналата година. Тя стана първа на първенството на България миналия месец, след като победи основната си конкурентка Юлияна Янева. Самата Янева, номер 1 в Европа от 2023-а на 68 кг, ще излезе в по-горната категория до 72 кг.

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57 кг) ще мери сили в своята категория. На тепиха след лечение на тежка травма се завръща и Миглена Селишка (50 кг).

Европейското първенство не е квалификация за олимпиадата. Затова и някои от националите ще излязат в по-горните за тях категории.

Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, ще се бори при 63-килограмовите. Стоян Кубатов е в олимпийската 77 кг, а и Айк Мнацаканян е в неолимпийската до 82 кг.

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Той победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари.

За първи път на континентален шампионат за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). През януари натурализираният дагестанец стана първи на турнира Гран при в Загреб. Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите.

На тепиха ще излязат още Георги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

Първенството започва със схватки в класическия стил в понеделник. Жребият ще бъде теглен в неделя.

На шампионата ще има трима български съдии - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев.

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов ще разчитат на следните състезатели:

57 кг Ивайло Тисов, "Локомотив", Пд

61 кг Георги Вангелов "Юнак-Локомотив", Русе

65 кг Микяй Наим, "Левски"

70 кг Рамазан Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново

74 кг Иван Стоянов, "Берое", Стара Загора

79 кг Мирослав Киров, "Юнак-Локомотив", Русе

86 кг Магомед Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново

92 кг Ахмед Магамаев, "Юнак-Локомотив", Русе

97 кг Ахмед Батаев, "Юнак-Локомотив", Русе

125 кг Ален Хубулов, ЦСКА

В класическия стил треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Елис Гури, Емил Иванов и Тарек Абделслам тръгват със следния състав:

55 кг Стефан Григоров, "Слава" Монтана

60 кг Недялко Петров, "Васил и Георги Илиеви", Кн

63 кг Едмонд Назарян, ЦСКА

67 кг Абу-Муслим Амаев, ЦСКА

72 кг Дейвид Димитров, ЦСКА

77 кг Стоян Кубатов, "Ботев-93", Враца

82 кг Айк Мнацаканян, ЦСКА

87 кг Йоан Димитров, "Ботев-93", Враца

97 кг Кирил Милов, ЦСКА

При жените треньорите Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев и Серафим Бързаков ще разчитат на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, ЦСКА

53 кг Ирена Бинкова, "Юнак-Локомотив", Русе

55 кг Сезен Белберова, "Юнак-Локомотив", Русе

57 кг Евелина Николова, "Ангел Гочев", Созопол

59 кг Фатме Шабан, "Лютфи Ахмедов", Разград

62 кг Биляна Дудова,"Юнак-Локомотив", Русе

65 кг Тайбе Юсеин, ЦСКА

68 кг Мими Христова, ЦСКА

72 кг Юлияна Янева, "Юнак-Локомотив", Русе

76 кг Ванеса Георгиева, "Берое", Стара Загора

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари