Кенет Мертен: САЩ нямат намеса в завръщането на Васил Божков

0
Американското посолство нямало роля и във формирането на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС
Американското посолство нямало роля и във формирането на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС Снимка: U.S. Embassy Sofia / Facebook

Американското посолство нямало роля и във формирането на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

САЩ нямат намеса в завръщането на Васил Божков в България. Това увери пред Нова телевизия американският посланик у нас Кенет Мертен, предаде вестник СЕГА.

"Беше голяма изненада за нас, когато Божков се прибра в България. Свързахме се с колегите от държавата, от която идва, и те ни увериха, че нямат никаква роля", посочи Мертен.

Този коментар той направи по повод твърденията на бившия хазартен бос, укрил се в Дубай, че е съдействал на американските власти, бил разпитван многократно от тях и е предоставил важна информация и записи, от които било видно, че е изнудван от хора с високи позиции във властта. "Клиентът ми повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити, сме питали отново кога е удобно той да се прибере", каза след завръщането на Божков адвокатът му Стоян Баумайер.

Посланикът на САЩ в България обаче отрече страната му да има връзка със завръщането на Божков. "Какво ще се случи с него, зависи изцяло от българската система. Ние нямаме намеса", каза Кенет Мертен.

Посланикът на САЩ отрече страната му има намеса и в съставянето на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "Това не е вярно. Ролята ни не е да се намесваме във вътрешната политика на страната. За това си има избори и работим с тези, които изберат българите", каза Мертен.

Американското посолство се радвало да види стабилно българско правителство, което работи за постигане на ползи за българските граждани и с партньорите от ЕС и НАТО. В тези трудни времена това е било особено важно за овладяване на инфлацията например. А благодарение на стабилното правителство през ноември в България ще пристигне голяма бизнес делегация от САЩ.

Посланик Кенет коментира и ефекта от поставянето на български граждани в списъка "Магнитски". Както е известно, включването на Делян Пеевски в този черен списък на американския закон за борба с корупцията, не му попречи да стане депутат, при това водеща фигура от ДПС, която подкрепя правителството.

На въпрос на водещата дали е разочарован, че в България няма видим ефект от ограничителните мерки, посланик Мертен обясни, че законът "Магнитски" е създаден, за да защити американската финансова система. "Разбира се той е полезен и за други страни, които искат да го разглеждат като способ за борба с корупцията", допълни Мертен. "Не бих казал, че този закон няма значение за България и че не е постигнал ефект", каза още той.

Според американският посланик единственият начин човек да бъде изключен от списъка "Магнитски" е да докаже, че събраната информация е фалшива или не съответства. Само с правни средства може да се защитят лицата от списъка, обясни американският посланик в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Правилно го е казал американеца, САЩ нямат право да се месят в българските политики и политици, но няма да допуснат корумпирани и престъпни елементи да използват Америка за забогатяване и да заплашват демокрацията, свободата и правовата държава. Да ходят в Русия, там Путин ще им постели. Ха-ха!
  • 6
    1
    фена на Путин
    Стана ли ви ясно сега. Магнитския го налагали себе си да пазели от корупция. В чужда държава чужд гражданин ограничават обаче себе си да опазвали. А в началото го обявиха като борба срещу корупцията у нас, сега обявяват че било за тяхна самозащита. Мръсна миризлива, подла, двулична, трилична краварска сган. Дано Си и Путин ви погребат подобаващо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари