Каталунският премиер ще обяви независимост

2
Карлес Пучдемон: Европейският съюз не може да отвръща поглед”
Карлес Пучдемон: Европейският съюз не може да отвръща поглед”

Каталунският премиер Карлес Пучдемон обяви, че неговото правителство ще обяви независимост на региона през идните дни, пише El Pais.

Предварителните данни от референдума в неделя показват, че около 90% от гласоподавателите подкрепят Каталуния, която в момента е автономна област от Испания, да се стане независима държава.

Въпреки високата подкрепа за независимостта, на референдума всъщност са гласували 2 262 424 души от общо 5 343 358 имащи право на глас граждани. Така избирателната активност е била 42%. Данните са от регионалното правителство на Каталуния.

Пучдемон коментира, че правителството му „през следващите няколко дни” ще представи резултатите от вота на регионалния парламент, „така че той да може да действа в съответствие със законодателството за референдумите”.

„Европейският съюз не може да отвръща поглед”, заяви каталунският премиер по време на реч, осъждаща „полицейската бруталност” и „брутална репресия” в деня, в който стотици бяха ранени, след като испанската национална полиция и гражданска гвардия опитаха да попречат на хората да влизат в изборните секции, за да гласуват.

Действията на правоохранителните органи бяха продиктувани от факта, че властите в Мадрид обявиха референдума за независимост на Каталуния за противоконституционен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари