Каталуния си спечели правото на независима държава

0
90,9% от гласувалите на референдума за независимост на Каталуния са гласували с "да"
90,9% от гласувалите на референдума за независимост на Каталуния са гласували с "да"

90,9% от гласувалите на референдума за независимост на Каталуния са гласували с "да", съобщи каталонското регионално правителство, изкарвайки първи данни за резултатите от "кървавия плебисцит".

Според информацията са гласували общо 2 262 424 души от 5,3 млн., имащи право на глас. От тях 2 020 144 души са казали "да" на независимост за автономната испанска провинция. Вот "против" са дали 176 565 души или едва 7,87%. 45 586 или 2,03% са пуснали празна бюлетина.

Каталунските власти подадоха жалба в съда заради действията на националната полиция и гражданската гвардия по време на референдума за н...

Каталунското правителство обаче не съобщава дали има дублиране на бюлетини, след като вчера (1 октомври) право да гласуват имаха всички каталунци във всички секции. Поради липса на електронно осигуряване беше напълно възможно да се гласува многократно в различни секции. Според The Guardian каталунското правителство казва, че поне 770 хил. бюлетини са били изгубени.

Предвид резултатите, Каталуния си извоюва правото да бъде независима държава, обяви каталунският премиер Карлес Пучдемон.

„На този ден на надежда и страдание, гражданите на Каталуния си спечелиха правото на независима държава с републиканска форма на управление“, заяви Пучдемон, цитиран от Агенция „Фокус”. Той обяви, че резултатите от референдума ще бъдат предадени на каталунския парламент, за да може парламентът „да действа”. Според него ЕС повече не може да си обръща главата настрани по въпроса с каталунската независимост, защото това не е вътрешен испански въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари