КАТ включи руски камери „Кордон-М“

1
Добрата новина: Сигналът се лови лесно от радардетектори
Добрата новина: Сигналът се лови лесно от радардетектори

Цената им е тайна №1

Добрата новина: Сигналът се лови лесно от радардетектори

Акция “Скорост” в цялата страна до 15 октомври

Шест руски камериКордон-М” на триноги снимат нарушители по българските пътища от днес. До 15 октомври КАТ обяви в цялата страна акция “Скорост” и заплаши, че освен новите радари, ще изкара и всичките си останали над 200 мобилни устройства да засичат на опасни пътища, пише Труд.

Камерите, производство на фирмата “Симикон” в Санкт Петербург имат лиценз за България от 2012 г. Нашата пътната полиция е имала идея да се въоръжи с тях още през 2015 г. Сегашните устройства обаче са с изцяло нов софтуер и много повече възможности. Освен за превишена скорост, те могат да засекат до 16 автомобила едновременно и в двете посоки за още няколко нарушения (виж схемата). Принципът на действие е, че камерата работи постоянно и заснема регистрационния номер на всеки преминал покрай нея автомобил, а “мозъкът” є преценява, че той се движи извън правилата. “Кордон-М” е настроена също да повери и дали колата има застраховка “Гражданска отговорност”. За всяко нарушение има снимка и видеоклип, които постъпват в сървър. Катаджиите ги принтират и издават електронни фишове.

Единствената добра новина за шофьорите е, че засичат скоростта с радиовълни, а не с лазери и са лесно уловими и от по-обикновени и евтини радардетектори. Българският закон забранява използването на антирадари, които смущават уредите на КАТ, но не и детекторите, които само предупреждават шофьорите, че навлизат в зоната на радара.

Още през първите 10-15 минути от включването на руската камера на Околовръстното шосе до Ринг мол край София, където ограничението е до 80 км/ч, бяха заснети към 20 автомобила с над 90 км/ч и три с над 100 км/ч. Засечен бе и автобус от градския транспорт да минава с 85 км/ч, което в рамките на закона, но катаджиите се кълняха, че ако има нарушения, електронни фишове ще издават и на всякакви общински и държавни фирми и институции.

Шестте камери са разпределени на областните служби на КАТ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Ловеч. Скоро ще бъдат доставени още. Тайна №1 обаче е цената им. При презентацията им през 2015 г. с предишния софтуер тя е излизала около 20 000 евро на камера. Експерти обаче обясниха, че най-скъпото е софтуера, а той вече е купен и отсега нататък всяка камера ще излиза много на сметка.

От фирмата производител “Симикон”: Имат автоматична система за контрол

Комплексът “КОРДОН-М” има вградена автоматична система за проверка на правилното поставяне и проверка на достоверността на провежданите измервания. Това обясни за “Труд” Максим Язев, ръководител на отдел “Международно сътрудничество” на компанията “Симикон” в Санкт Петербург. По думите му, ако се открие отклонение от изискваните параметри - например, поставяне на датчика в неправилно положение, системата изключва уреда и съобщава на оператора за необходимостта той да бъде поставен правилно.

Представител на руската фирма за България е дружеството “НетПойнт” от Словакия, къдто също пътната полиция работи с такива камери.

На въпрос на “Труд” дали номерът на колата може да се скрие от камерата, Язев цитира експеримент на “Симикон” и руското издание “За рулем” още от 2010 г., когато са били изпробвани какви ли не методи, но нито един от тях не е успял.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари