Къщата на Калиопа в Русе пази тайни от векове

1

Красавицата била любовница на Мидхатпаша.

Къщата на Калиопа в Русе пази тайни от векове. Красивата двуетажна постройка с изглед към Дунава дарява с любов всеки, който прекрачи прага й, вярват местните хора.

В старата къща се помещава единственият у нас Музей на градския бит, пише Стандарт нюз.

Поколения русенци предават градската легенда за любовна история от преди век. Според местните разкази, хубавицата Калиопа била любовница на Мидхатпаша.

Легендата гласи, че през далечната 1864 г. видни дами на Ручкук се събрали от необичайно събитие: стрелба по гълъби. Наградата била повече от съблазнителна - къща на два етажа, от която се разкрива неповторима гледка към синия Дунав.

Сред участниците в стрелбата била и ослепително красивата Калиопа. Злите езици спрягали дамата за любовница на тогавашния губернатор Мидхатпаша /1822 - 1884/.

Затова се разнесъл слухът, че той е организирал стрелбата, за да може да дари победителката с разкошната къща на омъжената за пруския консул красавица. За да няма "грешки", победата й била гарантирана, гласи още легендата.

Пушките на останалите участнички в състезанието били заредени с халосни патрони, а стрелец трябвало да улучи гълъбите вместо Калиопа. По-късно красивата къща станала "любовно гнездо" на Мидхатпаша и любимата му, докато един ден Калиопа била открита удушена.

Според градски предания, красавицата отказала да стане любовница на следващия валия, така била застигната от смъртта. Историците казват, че градският разказ е съпътстван от противоречия.

Факт е обаче, че в построена през 1864 г. се е помещавало консулството на Прусия, а след Освобождението постройката става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров - участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград.

По негова покана през 1886 г. от Букурещ в Русе идва австриецът живописец Шарл Шаусберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време.

Фамилията на Камбуров притежава къщата около деветдесет години. След това я купува общината, правят се реконструкции, уникалните стенописи са почистени и така и до днес запазват оригиналния си вид. През 1987 г. постройката е превърната в музей.

Така у нас се открива първата експозиция на градския бит. Тя представя Модерното време в бита на русенци от края на 19 и началото на 20 век.

На двата етажа са подредени експонати, които разкриват облеклото и интериора на богата дунавска къща. В гостната на дома има красив салонен бюфет с мраморен плот и голяма маса, на която подреждали официалните вечери.

Може да се види порцелан, седеф от южните морета, китайски фаянс, кристално, венецианско и многослойно стъкло. Отделено е и място за среброто - символ на благополучието в семейството.

В Къщата на Калиопа е и роялът, който е сред първите подобни инструменти, внесени в България.

В музея има и музикален салон, характерен за старите богати домове. Много предмети в дома показват живота "по европейски" на русчуклиите.

Представено е и облеклото на богатите дами, поръчвано от Париж, Виена и Букурещ.

На първия етаж временни изложби представят различни колекции от фондовете на музея, илюстриращи развитите търговски и културни връзки на града с Европа, както и бързо усвояваните от русенци нови културни модели на празник и всекидневие.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари