„Пъпчива кана“, джобна бутилка и още уникални експонати показва от днес Къщата на Калиопа

0
Експозицията дава поглед върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот през Модерността
Експозицията дава поглед върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот през Модерността Снимка: РИМ Русе

Регионален исторически музей – Русе представя изложбата „Стъклото – истории и колекции”

На 18 март 2021 г. Генералният съвет на ООН обявява 2022 г. за Международна година на стъклото, за да отбележи значението му за напредъка на човешката цивилизация, за устойчивостта на човешките общности и потенциала му за решаване на актуални глобални проблеми. Едно от направленията по отбелязването е свързано с ролята на музеите в презентирането и съхранението на стъклото като културна ценност.

Регионален исторически музейРусе се включва в инициативата с изложбата „Стъклото – истории и колекции”, която представя ролята на стъклото в развитието на обществото, същността му на белег за модерността и лукса, както и мястото и значението му в обществените взаимоотношения. Не на последно място експозиционният разказ демонстрира музейните колекции и формиране на визия за тяхното развитие, обогатяване и представяне. Изложбата ще бъде официално представена днес, 31 май 2022 г.,  от 18:00 часа в Къщата на Калиопа (Музей на градското всекидневие).

Експозицията дава поглед върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот през Модерността. Представени са темите за стъклените изделия като символ на лукс и престиж след Освобождението, използването на стъклото в науката, в индустрията, както и за домашна употреба във всекидневието. Изложбата разказва за усвояването на европейските културни модели, свързани с храна и хранене, които налагат специфични правила при употребата на стъклените съдове, за използването на стъклото в декорацията на облеклата и аксесоарите към тях, за модните тенденции през ХХ век при производството и приложенията му.

Сред експонатите са показани множество предмети с истории – Пъпчивата кана от село Семерджиево, която е присъствала на всички сватби в селото; вазата от многослойно стъкло, създадена от Емил Гале през ХІХ век, шишенце за суха лимонада, купено от Айфеловата кула в началото на ХХ век, джобна бутилка с отрова от предния век. Тези и други предмети очакват посетителите в новата етнографска изложба в Къщата на Калиопа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари