"Кърваво кръстовище": Протестиращи искат обезопасяване на главния път край Шипка

1
Само преди дни млада жена загуби живота си в тежка катастрофа
Само преди дни млада жена загуби живота си в тежка катастрофа Снимка: БТА

Само преди дни млада жена загуби живота си в тежка катастрофа

Стотици жители на град Шипка и на други населени места в община Казанлък се събраха на мирен протест на кръстовището на главния път I-5 на изхода от прохода “Шипка” с път II-56 от град Шипка за село Шейново. Повод е тежкото пътнотранспортно произшествие, което настъпи на мястото на 25 август и в което момиче на 20 години изгуби живота си. Исканията на хората са за спешни мерки за обезопасяване на кръстовището от страна на “Агенция пътна инфраструктура”. Протестиращите блокираха за няколко минути движението по главния път на изхода от прохода, скандирайки “Искаме кръгово”. Те бяха категорични, че ще бъдат там всеки ден, докато не се вземат мерки от страна на институциите.

Исканията на хората са тук да бъде изградено кръгово кръстовище, да се постави шумяща маркировка и светещи пътни знаци”, коментира организаторът на протеста Андриян Качанов, цитиран от БТА.

По думите му сигнали към АПИ са подавани години наред, но нищо не е направено. Експертите знаят най-добре какви мерки трябва да се вземат, ние не можем да изкажем компетентно мнение, но държим на пътната безопасност тук, защото нашите близки и приятели не трябва да стават жертви заради това, че някой не си е свършил работата, коментира той. “Отвратен съм от това”, каза Качанов.

Искаме възмездие и справедливост и нека този случай да бъде последен, да няма повече такива, да се направи каквото е нужно, а не само да ни гледат отгоре и може би подигравателно да си казват, че народът пак се е събрал”, каза Билен Тюлекова, майка на загиналото момиче. Ние ще бъдем тук постоянно, докато не се вземат мерки, заяви тя. На място бяха също сестрата и дядото на момичето. Според него институциите няма да си свършат работата, а ако кръстовището бъде обезопасено, това ще е благодарение на хората.

Протестиращите коментираха, че това е поредният инцидент и че не желаят на пътя да бъдат поставяни повече паметници. Те бяха единодушни, че пътният участък е много опасен заради високата скорост, с която шофьорите се движат, въпреки ограничението от 60 километра в час, както и заради неспазването на пътните знаци. Това е поредният инцидент на кръстовището, което жителите на Шипка наричат “кърваво”. Кметът на града Василка Панайотова напомни, че в продължение на години е сигнализирала за това до АПИ, включително и след последния инцидент, но до този момент резултат няма. Тя съобщи, че предстои да бъде направена подписка от жители на общината с искания да бъдат предприети мерки за обезопасяване на това кръстовище, както и на кръстовището на главния път I-5 с пътя между град Крън и село Хаджидимитрово. Предстоят и още протести, а жителите на града и на околните населени места възнамеряват след разрешение от отговорните институции да блокират движението в участъка от пътя за по-дълъг период от време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Протест е безполезно.
    Пътните знаци никой не гледа или ако ги гледа - не ги вижда. Решението за ограничаване скорост е Радар - санкция или "легнал полицай".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари