Кардиолог: След прекаран Ковид търсете лекар само при конкретни оплаквания

3
Хора, които се самолекуват започват да кървят от носа или получават хемороиди, обясни проф. Сотир Марчев
Хора, които се самолекуват започват да кървят от носа или получават хемороиди, обясни проф. Сотир Марчев

По думите му в неговия кабинет често влизат пациенти, които се оплакват от болки в гърдите след прекарана коронавирусна инфекция

Дългият COVID или пост-COVID има много и разнообразни оплаквания – лесна уморяемост, задух, нарушение на съня, нарушение на паметта и концентрацията, гръдни болки, сърцебиене, депресия или възбуда, шум в ушите, главоболие, болки в корема, разстройство, загуба на апетит, висока температура, кашлица, болки в гърлото, известната загуба на вкус и мирис, а понякога и обриви.“ Това обясни в ефира на bTV Radio кардиологът проф. Сотир Марчев.

По думите му в неговия кабинет често влизат пациенти, които се оплакват от болки в гърдите след прекарана коронавирусна инфекция. Причината обаче може да е съвсем безобидна.

Случаят е масов. Оказва се, че след COVID се наблюдава възпаление на хрущяла на ребрата. Това се лекува лесно и се дават противовъзпалителни лекарства“, каза той.

Друга причина обаче може да е възпаление на обвивката на сърцето, а често след прекаран COVID пациентите имат и проблеми с кръвното налягане. Проф. Марчев обаче посъветва да се търси лекар само при конкретни оплаквания.

Омикрон вариантът води до повторно заразяване. От болните хора около нас 2/3 го карат за втори път. Затова точно сега не е редно да хукнете по доктори и кабинети, за да ви повтори“, каза той.

Кардиологът предупреди и в никакъв случай да не си самоназначаваме изследвания и да провеждаме самолечение. „Имаме такива пациенти, които са били добре, но решават да се самоизследват и почват да пият лекарства срещу кръвосъсирване. В резултат на това започват да кървят от носа или хемороиди. Т.е. имаме човек, който няма оплаквания, самоизследва се и се самолекува, и вече имаме човек с оплакване“, допълни той.

Хората с конкретни оплаквания обаче трябва да потърсят лекарска помощ.

Всяко едно оплакване има своята причина, която може да бъде намерена“, каза той.

По думите му един от проблемите на пациенти с пост-COVID синдром е, че много често никой не им вярва, че имат проблем.

Българинът е приел, че човекът срещу теб, ако не изглежда зле, то той не е болен. Т.е. на тези хора често не им се вярва. Те биват набеждавани, че са мързеливци, не им се работи, симулират, а всъщност те имат тези проблеми и в част от случаите те ги правят неработоспособни“, каза още проф. Марчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари