Д-р Камен Кожухаров разказа за срещата си с COVID-19

1
Най-тежко беше на 9-тия ден от заболяването
Най-тежко беше на 9-тия ден от заболяването

Най-тежко беше на 9-тия ден от заболяването

На 4 февруари 2021-а отбелязваме Световния ден за борба с рака във време на пандемия от КОВИД - 19.

По този повод управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров разказва за срещата си с този вирус както и до каква степен са застрашени онкоболните пациенти.

Д-р Кожухаров след КОВИД-19: Най-тежко беше на 9-тия ден от заболяването

Д-р Камен Кожухаров е управител на Комплексния онкологичен център в Русе. Когато получава заповедта от здравния министър за задължително разкриване на КОВИД отделение, се притеснява сериозно за онкоболните и как ще ги опазят от тежката зараза. Затова решава да разкрие отделението далеч от основната сграда на онкологичния диспансер, където да няма никакъв досег между двата потока – коронавирусна инфекция и туморни заболявания. Всекидневно е в КОВИД отделението, за да помага в организацията и лечението на пациентите. Към края на ноември самият той се разболява от коронавирус.

Отначало симптомите били леки – хрема и парене в очите, неспокойно състояние на организма и температура 37,2. Решава да си направи бърз тест, който се оказва положителен и лекарят постъпва в отделението, което ръководи за лечение.

„Направиха ми скенер още след теста и видяхме начални пневмотични промени. Стана ми ясно, че това е само началото на войната с този вирус. Започнах лечение с ремдесивир, антибиотици, антигоагуланти и кортикостероиди. Вътре в отделението имаше тежкоболни пациенти, но и по-леки случаи. Ходех при тях, разговаряхме. Тогава осъзнах, че хората затворени в болнична среда, всъщност най-много страдат от липсата на социални контакти. Трябва да се помисли как да се погрижим за тяхното емоционално и психическо състояние, защото това е много важно за общия оздравителен процес.“

Д-р Кожухаров е излекуван и изписан на 7-мия ден от лечението си. Прибира се в къщи. Два дни се чувства чудесно, даже уверява близките си, че се е разминал леко с болестта……когато се случва тотален обрат.

Събудих се сутринта на 9-тия ден със страшна кашлица. Не можех да дишам нормално с тахикардия. Веднага се обадих д-р Евгениев и отидох заедно с него за рентгенова снимка, която показа двустранна пневмония с доста обширни зони на поражения в двата бели дроба. Озовах се отново в КОВИД отделението. Сатурацията ми беше паднала сериозно. Започнах кислородна терапия. Цели 3 дни не можех без кислордния концентратор. Чак на четвъртия ден имах подобрение и постепенно разширявах обхвата на движение без апарата.

Категорично заявявам, че КОВИД болестта е най-страшна именно на 9 – 10-ия ден. Тогава всъщност идва вторичният удар върху организма, който не всички могат да понесат. Болестта започва леко, след лечението има подобрение, а след това следва сериозното изпитание на организма.

Тук е мястото да обясня нещо важно за КОВИД. Това е мутант, той не е познат на нашата имунна система и затова реакцията й е толкова силна. Коронавирусите са открити през 1930 година, но с КОВИД-19 се сблъскваме едва сега. Имунният отговор на организма е толкова силен, че се стига до "самоунищожение" , ако може така да се каже. Затова умират здрави и млади хора в разцвета силите си. Те имат силен организъм, а имунната им система реагира яростно на КОВИД-19“, обяснява д-р Кожухаров.

И още нещо е забелязал лекарят. Онкоболните се заразяват по-малко с коронавируса. Имат съвсем малко случаи на пациенти с тумор, които са прекарали КОВИД. Вероятно е така заради подтиснатото от цитостатиците делене на клетките и отслабената имунна система, която не реагира силно на вируса. Но това тепърва ще се изследва от учените.

Когато пациент с онкологично заболяване има КОВИД, ние автоматично спираме противотуморната терапия. Защото животозастрашаващото заболяване на този етап е именно КОВИД. След лечение и възстановяване, отново се възобновява терапията.“

В момента д-р Кожухаров се чувства добре след борбата с КОВИД-19. Дори не се оплаква от онази хронична умора, която тормози хората след прекаран коронавирус месеци наред. Казва, че според него се е възстановил. Но продължава да приема витамини, антиагреганти, хранителни добавки срещу фиброзните изменения в дробовете. Вече е на работа и отново се грижи за своите пациенти и за КОВИД отделението. Забелязал е, че процесът в белите дробове може да остане задълго засегнат от вируса. Даже да се стигне до фиброза, която да увреди тъканта необратимо. Затова съветва хората, прекарали вируса, да приемат хранителни добавки, да се хранят по-здравословно. За да подпомогнат организма си във възстановяването.

Съветва хората със симптоматика, близка до КОВИД-19, веднага да си направят тест и снимка. Защото именно от образа на белите дробове става ясно какво ще е лечението на болния – има или няма пневмония. Понякога симптомите са скрити и само снимка може да докаже наличието на пневмоничен процес. Според лекаря трябва да се прави задължително рентгеново проследяване в началото, средата и в края на лечението на КОВИД-19. „Това е разковничето в лечението на вируса“, казва д-р Кожухаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари