Кардиолог: Кафето е полезно и удължава живота

0
Енергийните напитки имат много други синтетични съставки и най-вече опасната съставка е високата концентрация на чиста захар, посочи д-р Стоянов
Енергийните напитки имат много други синтетични съставки и най-вече опасната съставка е високата концентрация на чиста захар, посочи д-р Стоянов Видео: bTV

Енергийните напитки имат много други синтетични съставки и най-вече опасната съставка е високата концентрация на чиста захар, посочи д-р Стоянов

От медицинска гледна точка енергийните напитки имат дозозависим ефект – колкото повече, толкова по-зле“, каза в студиото на bTV Новините д-р Стоян Стефанов, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.

„Не можем да сме спокойни, че минимални количества са безопасни. Ефектите са сходни. Страничните ефекти могат да бъдат различни и в зависимост от възрастовата група, и в зависимост от индивидуалния организъм“, допълни той.

Енергийните напитки са разнообразни, но в основната си компонента включват кофеин, захар и други стимуланти. Кофеинът сам по себе си в зависимост от концентрацията си може да не е вреден, но в енергийните напитки се използват многократно по-високи дози от това, което се среща в чаша кафе. То има естествени съставки и антиоксиданти. Проучванията показват, че кафето е полезно, удължава живота и подобрява здравето. Енергийните напитки имат много други синтетични съставки и най-вече опасната съставка е високата концентрация на чиста захар, посочи д-р Стоянов.

Захарта води до пристрастяване. Другите съставки могат да бъдат опасни. Това са растителни екстракти – привидно натурални продукти, но във високи концентрации. Често алкохолът се консумира с енергийни напитки. Това също увеличава рисковете пред здравето. При децата сърдечно-съдовите изяви на енергийните напитки не могат да доведат до инфаркт или инсулт. При тях рискът е от психиатрични заболявания, паник атаки и разстройства на съня“, каза още кардиологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари