Каракачанов: И на границата с Турция, и в управляващата коалиция, нещата са спокойни

0
В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира
В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира Снимка: БГНЕС

По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи... В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани около 5000 нелегални имигранти. Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас“.

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили недопускане на преминаване на българската граница:

Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия“.

В предаването „Неделя 150“ министър Каракачанов подчерта, че охраната по българо-турската граница е сериозно препятствие:

Хипотезата, че те могат да влязат, без да ги забележим, не съществува. За разлика отпреди 3-4 години, днес Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, включително с термокамери, които хващат движение на повече от 5 км от граничната линия. Армията разполага с безпилотни летателни средства, с които можем до 20 км дълбочина на чужда територия да установим придвижване на хора. Разполагаме с техника, която от 5-6 км различава лицата на хората, какво носят, с какво са облечени, имат ли оръжие“.

Според вицепремиера маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са в по-удобните части, около Свиленград или при Петрич, където има равни участъци:

И на двете места сме предприели мерки, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат разположени. Имайки предвид, че тези хора се движат пеша, в рамките на три часа, в които могат да достигнат границата, вече ще има струпване на жива сила, на мобилни заграждения и на техника“.

Каракачанов поясни, че политиката на България е не да изгражда лагери и да ги пълни с хора, които са решили да минават границата нелегално, а е политика на недопускане на преминаване на нашата територия.

Красимир Каракачанов подчерта, че НАТО може да подкрепи Турция в една или друга степен, но не и военно:

В един конфликт като този в Сирия НАТО не може да изпрати военен контингент. Това е един конфликт на територия на Сирия, в който страните са вплетени от доста дълго време и ситуацията се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция“.

Вицепремиерът каза още, че когато нещата в една коалиция се случват, ластикът не се опъва:

Моите реакции бяха насочени към липсата на чуваемост от страна на правителството, тъй като се случваше месеци наред... Към момента и на границата между България и Турция, и в управляващата коалиция нещата са спокойни“.

Каракачанов сподели и думи за кончината на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина след тежко боледуване:

Той беше най-висшият офицер в Българската армия, началникът на Генералния щаб. Ген. Боцев ще остане в историята на армията като доблестен офицер, образец за своите подчинени, човек на честта и на думата. Андрей Боцев беше достоен български офицер, човек, зад който се подреждаше цялата Българска армия, защото беше авторитет“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари