Карадайъ е избран предварително в сараите на Доган

0
Новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ бил избран предварително преди Националната конференция
Новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ бил избран предварително преди Националната конференция Снимка: Булфото

Новият оперативен председател на ДПС Мустафа Карадайъ бил избран предварително преди Националната конференция на движението в Боянските сараи, където живее лидерът Ахмед Доган.

Елитът на движението присъствал на неформално обсъждане и всеки трябвало да пусне гласа си кой от тримата досегашни съпредседатели предпочита да оглави партията. Мустафа Карадайъ излязъл победител пред колегите си Рушен Риза и Четин Казак.

“Аз не крия, че на вътрешния избор при г-н Доган гласувах за Рушен Риза, а не за Карадайъ. Въпреки това ще продължаваме да работим заедно”, каза още Хамди Илиязов, обл. претседател на ДПС Тъпгонище.

“Имам резерви към новия ни лидер. Особени чувства. Не го подкрепих при избора. Бях за Риза”, сподели депутат.

Карадайъ от малък останал без родителска подкрепа

“Двамата с брат си се грижеха за майка си и сестра си, тъй като баща им почина при инцидент твърде млад - спомни си Зехир Велиев, учител в училището в Борино, където е учил Карадайь. - Неволите може би му дадоха тази енергия и плам в очите, които ги има и сега. Така увлича хората след себе си и те му вярват.”

Според други учители Карадайъ още като ученик си поставял високи цели и ги преследвал.

“Не съм преподавал на Мустафа, въпреки че имам 20-годишен трудов стаж в училището. Бегло го познавам. Той е математик, набиваше се отдалече на очи с познания не само в тази област”, сподели още Велиев. Според него в очите на колегите му Мустафа Карадайъ е будно, дръзко момче. Страхотно амбициозно, но в никакъв случай не болезнено.

Преподавателите не са съгласни с отправяни често критики към тях - че не са научили оперативния председател на ДПС да говори чисто на разбираем български. И този пропуск можело само да налее вода в мелницата на конкурентната партия на ДПС - ДОСТ.

В темата за езика на Карадайъ се включва и депутат от ДПС, пожелал да остане анонимен. “Човекът си има свой изказ, различен от общоприетия стил. Начинът на говорене не е доказателство за добро или лошо владеене на българския език”, уточнява народният представител, присъствал на Деветата национална конференция на ДПС.

На форума в НДК присъстваха около 900 делегати от цялата страна. Почти толкова бяха гостите от Турция и други страни. Той приема избора на Карадайъ като предизвестен. И не било гаф, че лидери на партии от Турция се обръщали към него с “председателю” часове преди делегатите да са гласували.

Докато предишният ни лидер беше възвишен, неразбираем и изкуствен, този поне е земен. И естествен”, анализира речта на новия водач колегата му депутат.

“Оня (Лютви Местан - б.а.), като беше оратор, каква я свърши? Език цветист, но неразбираем за хората език”, заяви пред “168 часа” областният председател на ДПС Търговище Хамди Илиязов. Имало случаи, когато избиратели на ДПС питали Илиязов какво искаше да каже Местан.

Езикът не е толкова важен, и да е агресивен, може да стане дипломатичен и по-мек, продължава областният шеф.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари