Капка Тодорова: За дигиталното образование се изисква нова концепция

0
"Пандемията постави целия свят, не само България, пред една задача, която сме напълно в състояние да решим, но години наред сме отлагали", пише Тодорова
"Пандемията постави целия свят, не само България, пред една задача, която сме напълно в състояние да решим, но години наред сме отлагали", пише Тодорова Снимка: Фейсбук

Българската писателка и журналист Капка Тодорова с коментар във фейсбук за дилемата дистанционно или присъствено образование: 

"През последната година от основно значение за образованието на едно дете бе дали е здраво, дали има пари за компютър и интернет, дали е едно или дели този компютър с още две-три братчета и сестричета, дали има самостоятелна стая или седи и се опитва да учи в кухнята заедно с майка си и брат си, дали има двама родители, дали един от тези родители може да спре да работи и да преподава по няколко часа на ден всички предмети, дали другият родител изкарва достатъчно, не само, за да покрие всички горни условия, но и да плати за частни уроци за по-сложната материя от горните класове.

Колко деца изпаднаха от ситото, което описах? За съжаление мнозинството.

Но дори и при идеално стечение на обстоятелствата образованието дистанционно в никакъв случай не може да се сравни с присъственото по две основни причини. От една страна децата имат нужда от социални контакти с връстници, за да се развиват, за да са здрави и стабилни психически, и за да придобиват социална компетентност, която е точно от толкова голямо значение, колкото и доброто образование. И от друга страна образованието все още се подчинява на закони от преди дигиталната ера, концепциите му са на два века и не са осъвременявани, затова и няма как то да се пренесе едно към едно в интернет.

За дигиталното образование се изисква нова концепция, нова методология, нови тестове, нов начин на оценка, то може да е много по-индивидуално, приятно и същевременно задълбочено, но пък за това са нужни обучени и в тези технологии педагози, тоест обучението по педагогика също трябва да се уреди по друг начин. Вероятно в далечно бъдеще образованието ще е индивидуален процес, напаснат изцяло с нуждите и възможностите на детето, а в училище ще се преподават само социални умения и ще се набляга на емоционалното израстване.

Но за съжаление бъдещето избърза и пандемията постави целия свят, не само България, пред една задача, която сме напълно в състояние да решим, но години наред сме отлагали."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари