Камен Донев празнува рожден ден

0
Неподражаемият комик става на 46 години
Неподражаемият комик става на 46 години

На този ден „учителят“ по българските нрави, неподражаемият комик Камен Донев става на 46 години.

Невероятна смесица от талант, емоция и чувство, той се изявява като актьор, режисьор, драматург и хореограф. Роден е в Русе. Като малък се занимава с фолклор в танцовия ансамбъл „Найден Киров“ в родния си град.

В началото на кариерата си е част от трио със Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска. Стават известни с песента „Обичам те, мила“.

Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. Година по-късно започва да играе в Театър „Българска армия“.

Режисьорския си дебют прави през 2000 г. с телевизионните адаптации на Шекспировите пиеси „Сън в лятна нощ“ и „Венецианският търговец“. За „Укротяване на опърничавата“ получава специалната награда на филмовия фестивал в Слънчев бряг. Същата година взима и наградата на САБ за драматургия за пиесата „Самолетът беглец“.

Камен Донев става известен на широката публика от шоу програмата „Улицата“ на Теди Москов (2000 – 2001). С него той работи и на театралната сцена – в пиесите „Фантасмагории“, „Комедия на слугите“, „Майстора и Маргарита“. За ролята на Нагул в „Грехът на Куцар“, постановка на Иван Добчев, получава номинация за „Аскеер“ за изгряваща звезда. Многократен носител е на награда „Максим“ за превъплъщенията си на сцената на Армията.

За постановката си „Почивен ден“ през 2004 г. е номиниран за „Икар“ и „Аскеер“ за драматургия, а през 2006 г. получава номинация за приза „Елиас Канети“. В колекцията му е и отличие за принос към българската култура на Радио FM Класик и Министерството на културата. Същата година издава сборника „Всичко дотук – текстове за театър, кино и телевизия“, събрал най-доброто от многогодишното му творчество.

Безспорно най-високото постижение, което достига досега е моноспектакълът „Възгледите на един учител за народното творчество“. Премиерата на спектакъла е през 2007 г. и оттогава той не спира да пълни театралните салони и да носи на актьора много награди.

Има над 40 роли в театъра и киното, пише и поставя драматургични текстове – миниатюри, пиеси, реализира авторски постановки и хореография. Камен Донев е единственият изпълнител, препълнил Зала 1 на НДК (зала, която се разполага с 4 000 седящи места) цели 14 пъти, при това с едно и също заглавие.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари