Камелия Нейкова: Недопустимо е да се внасят допълнителни машини преди изборите

0
Според нея е трябвало доставчикът да уведоми ЦИК за това
Според нея е трябвало доставчикът да уведоми ЦИК за това Снимка: bTV

Според нея е трябвало доставчикът да уведоми ЦИК за това

ЦИК не е възлагала доставка на допълнителни машини, машините, които са собственост на държавата и са доставени по възлагане на комисията са общо 12 837“, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова по bTV НОВИНИТЕ

На среднощен брифинг пред склад на фирмата доставчик на машините "Сиела Норма", от ГЕРБ заговориха за нови 199 устройства за гласуване. По думите им - те били различни от предвидените за вота в неделя.

Нейкова обясни, че „т. нар. допълнителни машини, за които има информация от 3 ноември насам, са били първоначално бяха 228".

Получихме информация от „Сиела Норма“, че има такива машини с молба да окажем съдействие те да бъдат освободени, добави тя.

Те отправиха тази молба, понеже МВР, които охраняват транспорта на машините, които бяха възложени от ЦИК, не са ги освободили, така разбрахме за тези 228 машини, допълни тя.

„По информация на изпълнителния директор на „Сиела Норма“ са предназначени за Албания и за Грузия, и една част между „Смартматик“ и „Сиела Норма“ несвързани с изборите“, обясни още Камелия Нейкова.

Според нея е трябвало доставчикът да уведоми ЦИК за това:

Доставчикът най-малкото, което дължи, е да уведоми ЦИК своевременно. В договорите, които са сключени няма такъв елемент, няма и информация за внасяне на такива машини. Не искам да кажа, че е забранен вносът на машини. Но когато сме седмицата преди изборите към 3 ноември, е недопустимо появяването на такива машини, което генерира напрежение. ЦИК няма да допусне гласуване с машини, неминали процес на сертифициране“, обясни председателят на ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари