"Сиела Норма": Цената на ролка хартия е 4 лева, а г-жа Нейкова е сключила договор за цена от 14 лева

1
ЦИК била предупредена, че ще счупи машините, но все пак поръчала грешната хартия
ЦИК била предупредена, че ще счупи машините, но все пак поръчала грешната хартия Снимка: БГНЕС

ЦИК била предупредена, че ще счупи машините, но все пак поръчала грешната хартия

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" разпространи право на отговор по повод "неверните и подвеждащи твърдения на председателя на ЦИК г-жа Камелия Нейкова, представени в предаването "Панорама" по БНТ".

То е адресирано до генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков и медиите.

Публикуваме цялата позиция на "Сиела Норма":

"Във връзка с неверните и подвеждащи твърдения на председателя на ЦИК г-жа Камелия Нейкова, представени в предаването "Панорама" от 3 ноември, "Сиела Норма" би искала да направи следните уточнения:

1. За всички избори с машинно гласуване от последните 10 години, включително до парламентарните избори през октомври 2022 г., Сиела е доставяла хартиените ролки за машините за гласуване. Те напълно са отговаряли на спецификацията на производителя на машините, като последните доставки са изцяло произведени в български печатници. Поради това е неистина твърдението на г-жа Нейкова, че не може да се произвежда такава хартия в България и то не оправдава закупуването на хартия, неподходяща и опасна според производителя на машините.

2. Цената, на която Сиела Норма е доставила хартиени ролки на ЦИК за изборите през октомври 2022 г., е 3.96 лв. за бройка. Преди месец г-жа Нейкова е сключила договор, който все още не е публикуван, за цена 13.90 лв., което е над 3.5 пъти по-висока цена, без през този период да е имало особени промени в цените на материалите за производство.

3. При многократните искания от страна на Сиела Норма да се коригират спецификациите и да се достави хартия с параметри съобразно изискванията на производителя, винаги сме получавали отговор от г-жа Нейкова, че това не е работа на Сиела Норма и е извън сключените от нас договори за обществени поръчки.

4. Производителят на машините за гласуване Смартматик още на 17 януари писмено е уведомил г-жа Нейкова за техническите параметри и изисквания към хартиените ролки. Въпреки това писмо, за изборите през април 2023 г. е закупена хартия, която не съответства на тези изисквания. За местните избори също е обявена техническа спецификация за хартиените ролки, която не съответства на изискванията на производителя. В резултат Смартматик е внесъл в ЦИК на 20 октомври писмо, че проблемите остават и в този случай отказва да приема гаранционни искове. Досега отговор на това писмо не е получен.

5. Госпожа Нейкова се опита да спекулира за някакви съмнителни 200 машини за изборите през 2021 г., за които не е знаела откъде са дошли, къде са и за какво ще се използват. Това изказване е абсолютно подвеждащо и невярно, доколкото още на 10 ноември 2021 г. сме я уведомили писмено за мястото на съхранение и предназначението на тези машини. Още повече че с Определение № 12221 от 29.11.2021 г. на Върховния административен съд действията за задържане на машините са обявени за незаконосъобразни и тези машини са върнати на Сиела Норма.

Всички тези факти опровергават неистините, изказани от г-жа Нейкова в ефира на предаването „Панорама“, и навяват на мисълта, че тези сериозни проблеми са предизвикани не от незнание или немарливост, а може би умишлено."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Dsg
    Познайте каква комисионна е прибрала тая
  • 4
    1
    Oх 9
    ОСТАВКА на цялата ЦИК!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари