Калина Константинова: България ще продължи да се грижи за бягащите от войната

0
"Ще им осигурим достъп до пазара на труда, като преди това отворим нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им", пише Костадинова
"Ще им осигурим достъп до пазара на труда, като преди това отворим нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им", пише Костадинова Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по ефективното управление написа пост в личния си фейсбук профил, в който заявява, че България ще продължи да се грижи за украинските бежанци

Ето какво написа тя:

България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от нашата помощ. Ще им дадем колкото време им е нужно, за да се почувстват спокойни и сигурни, и ще продължим да оказваме всякаква подкрепа, на която сме способни, не само като държава, но и като хора. Показахме, че заедно можем да се справим с всяко предизвикателство, за което свидетелства и сърдечната благодарност, която външният министър на Украйна г-н Кулеба, публично изказа на България.

От самото начало сме обявили, че хуманирарната програма за настаняване в хотелите ще продължи до началото на активния летен сезон - 31.05. Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е не само прекрасен пример за успешно публично-частно парньрство, но е и мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш, след удара, който понесоха от ковид кризата. На практика за тях сезонът започна още през март, а от вчера започна изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лв. с ДДС към хотелите.

След като настанихме бягащите от войната в Украйна на сигурни и уютни места, сме фокусирани върху следващата задача - да им осигурим достъп до пазара на труда, като преди това отворим нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им. Изследванията показват, че над 70% от украинците искат да започнат работа веднага и над 60% от тях са висшисти. Работим активно, за да намерим най-добрия начин и за да създадем най-добрите условия, с които да стимулираме работодателите и наемателите да си сътрудничат в решаването на тази трудна, но изключително важна задача.

Хората, потърсили временна закрила, по никакъв начин не искат да са в тежест на държавата и нашето общество. Единственото, което искат, е да се завърнат у дома.

А докато това стане възможно, мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по начина, по който, бихме искали някой да се погрижи за нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари