Какво знаят русенци за Хидрометеорологичната служба и Флотската кула?

1

Какво знаят русенци за Хидрометеорологична служба и Флотска наблюдателна кула в родния си град?

Кадри, заснети от Ангел Ангелов и публикувани в групата Русе във Фейсбук, ни грабват вниманието. Текстът към снимките пък е заимстван от изданието на Регионалния исторически музей - "Русе - Архитектура и история" и напомня на жителите на града, че има още един факт, с който да се гордеят.

Ето какво разказват от РИМ - Русе:

Флотската кула е издигната на ръба на 46-метровата тераса при старото устие на р. Русенски Лом в река Дунав. Автор е австрийският архитект Фридрих Грюнангер. Флотската каменна кула е построена на мястото на турската батарея Месих табия, върху част от имот на войводата Панайот Хитов. Кулата завършва с тераса, върху която се издигат корабни мачти.

Тя е единствена в страната, построена за метеорологична станция. Едновременно с това е служила за наблюдателен пост на моряците от Дунавската флотилия, създадена през 1879 г. От 1960 г. метеорологична станция преминава към Управлението за поддържане на плавателния път и проучване на река Дунав, което подготвя за радио София всекидневната информация за нивото на реката.

През 1883 г. началникът на Дунавската флотилия и Морската част с щаб Русе, капитан-лейтенант Зиновий Петрович Рождественски (по-късно вицеадмирал в Руско-японската война, 1905 г.) прави постъпки пред Министерството на войната за строеж на специална сграда за метеорологична станция и за закупуване на уреди. Проектът е готов през август 1884 г. и е осъществен през следващата 1885 г. В Русчук, главния град на Туна вилает, наблюденията на времето започват от 1 януари 1866 г.

По искане на австрийския географ-климатолог Юлиус фон Хан и на австроунгарския консул в Русчук Георг Мартрирт са изпратени комплект уреди – термометър, барометър, дъждомер и указания за метеорологични наблюдения.

Данните се вписват в специален дневник. Наблюдения водят и следващите консули в Русчук – Карл Драголич и Карл Волфарт до 1869 г.

Тази първа в българските земи метеорологична станция се помещава в сградата на самото консулство и функционира до април 1872.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Русенка
    А сега в Sinoptik.bg данните са от метеостанция Джурджу
  • -5
    1
    Чак
    Не знаех дори, че имаме флотска кула. Не ми е правело и впечатление
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари