Какво влиза в сила от 1 януари 2023 година

22
Расте размерът на минималната заплата, цената на винетките пада
Расте размерът на минималната заплата, цената на винетките пада Видео: bTV

Засега не се предвижда преизчисление на пенсиите

От 1-ви януари 2023 г. минималната работа заплата става 780 лева. Увеличението ще засегне близо 500 хил. души и ще струва на държавата малко над 300 млн. лв.

Важно и за шофьорите - електронните винетки ще поевтинеят с 10%. Така годишната ще струва 87 лв., а месечната - 27 лв. И още - от утре вече ще важи и по-високият праг за регистрация по ДДС от 100 хил. лв.

Държавата определи и новата линия на бедност от 504 лв., а минималната възраст за пенсиониране се вдига с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Засега не се предвижда преизчисление на пенсиите.

Райна допълва бюджета си като продава домашна продукция на Женския пазар в София. „Засега се справям, а пък натам, като остарея още, не знам какво ще стане. Сега съм много млада - на 75 години“, казва възрастната жена, предава bTV.

От Новата година малко над 665 хил. пенсионери като Райна ще получават пенсия под линията на бедност от 504 лв. Затова експерти са на мнение, че преизчислението е повече от необходимо.

За съжаление, с така удължения бюджет от миналата година увеличение на пенсиите трудно би могло да се очаква. А пенсиите могат ли да се индексират съобразно инфлацията в страната? Това би било много добре, но все пак захранване на населението с повече пари води до ново генериране на инфлация“, обяснява доц. д-р Недялко Несторов.

Прогнозно, пенсиите би трябвало да се индексират по швейцарското правило с 12% от 1 юли 2023 г.

Едни са допринасяли повече за пенсионната система, като са работили повече години и са внасяли повече осигуровки, а други не толкова - тоест трябва да се поддържа някакъв баланс в коефициентите при преизчисление на минимална и максимална пенсия“, твърди и доц. д-р Стоянка Черкезова от БАН.

Каквото и да реши държавата за пенсионерите от новата година, Райна ще продължи да предлага продукция от градината си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    МММ
    Аз имам следният въпрос.март ми предстои пенсионирване с 15 г стаж .В какъв размер ще е пенсията ми 467или 504.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари