Какво трябваше да направи Кубрат Пулев?

0
И какво НЕ трябваше да прави?
И какво НЕ трябваше да прави?

Публикуваме коментар на Ясен от редакцията на bg-voice.com относно скандала с целувката на Кубрат Пулев:

"Досега се въздържах от коментар по темата „Пулев/Суши“.

Не защото нямам мнение, но защото трябваше да се старая да го отразя фактологически и обективно като репортер. Но тези ограничения паднаха, след като стана ясно решението на Спортната комисия в Калифорния. Първоначално ми беше смешно, но после за пореден път си дадох сметка, че българските звезди, политици и спортисти са тотално неподготвени за голям скандал.

От една страна, така е, защото хората с пари, власт и слава в България се радват на безкритично (в повечето случаи) медийно отразяване. Българска Оливия Поуп няма и няма как да се роди на тези балкански ширини и нрави (решаващата скандали героиня в сериала на АВС “Скандал”).

Невероятно ми се стори, че в първия и втория ден от скандала Кубрат Пулев и неговият екип бяха повече от неадекватни.

В деня, когато се събуждаш след мача и вече ти е минало замайването от крошетата и радостта от победата, не може да не си дадеш сметка, че CNN, FOX News, ESPN, L.A. Times, вестниците в Лондон имат една тема и я определят за скандал.

Пулев вече не е просто българска звезда, той е световна – с контракт с най-голямата спортна компания в САЩ, и правилата са различни. Едно е в “33” в Студентския град, друго е в Лос Анджелис.

Може да са малко лицемерни дори, но правилата в Америка са различни. Ето какво трябваше да се случи – в деня след целувката, когато целият нормален свят заклейми поведението на Пулев, той трябваше да пусне извинение – дали като текст или видео, но написано от някой, който професионално се занимава с потушаване на публични скандали.

Да обясни поведението си с ударите в главата, с еуфорията от победата и южноевропейските ни нрави, но да не го предлага като извинение на ситуацията. Да поеме отговорност за случая, да се извини от сърце (или поне така да изглежда, защото това е ПР все пак) и да обещае, че няма да се повтори.

Междувременно неговият екип зад кулисите дискретно трябваше да постигне споразумение с Джени Равало и да плати каквото би било нужно, за да може тя да коментира публично нещо в духа на това, че разбира постъпката му заради момента и емоциите и че неговото извинение е достатъчно. Сумата щеше да е около 100-150 хиляди долара. Отделно Пулев трябваше да дари пари на организация, която защитава жени, жертви на сексуален тормоз – още 25-30 хиляди долара.

Да, да, знам, че са много пари на първо четене, но вероятно доста по-малко от сумата само за неговия адвокат сега и разноските по всички тези изслушвания. И това, преди да трябва да се бръкне, за да се споразумее и с Равало в даден момент. Защото колкото тя и адвокатката й Глория Олред да се заричат в интервюта, че не търсят пари, ключовата фраза в техния отговор е “На този етап” – на този етап те не са завели граждански или криминален иск.

Олред е истински питбул и знае как да побеждава жертвите си по-добре, отколкото Пулев на ринга. Какво не трябваше да прави Пулев – да говори как репортерката искала повече от целувка, да пуска снимки и видеа с нея от афтърпартита, неговата приятелка, брат и фенове да я заплашват и тормозят в социалните мрежи. Защото всичко това не само че не помогна на изслушването (въпросите по темата дори не бяха допуснати, така би било и в едно дело), но дори попречи – Олред използва думите и действията на Пулев и обкръжението му срещу него, определяйки ги като заплахи и отмъщение за това, че Равало дала публичност на случката.

Пулев се размина сравнително леко, въпреки че може би изпусна мач с Антъни Джошуа, за който хонорарът му е трябвало да бъде 10 милиона долара, независимо дали бие или губи. Скъп урок. А феновете му, които трябва да го подкрепят, му правят лоша услуга с окуражаването на стратегията на унижения, заплахи и кибератаки към Равало – особено тези, които живеят в САЩ и би трябвало по-добре да познават правилата на играта тук.

Ех, да имаше една Оливия Поуп и най-вече някой, който да я чуе".

Източник: BG VOICE
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари