Какво трябва да знаете за лечението на хемороиди

0
Лечението на хемороидите бива ...
Лечението на хемороидите бива ...

1. Какво е лечението при хемороиди?

Лечението на хемороидите бива неоперативно, мини-инвазивни процедури и оперативно лечение. Метода на лечение зависи от стадия на заболяването и желанието на пациента. Понякога се налага комбиниране на няколко метода на лечение.

1.1. Неоперативно лечение

Неоперативното лечение се прилага обикновено в I и II стадий на хемороидалната болест. То включва:
Хигиенно - диетичен режим – препоръчва се да се избягват такива храни и напитки ( пикантни храни, силни подправки, алкохол и др.) които водят до раздразване на хемороидите. Трябва да се консумират храни богати на баластни вешества. Също трябва да се приемат повече течности и е необходимо да се увеличат активните движение през деня. Необходимо е да се регулира дефекацията с меки слабителни средства. Винаги след дефакация трябва да се измива аналната област и да се подсушава с мека памучна кърпа. Водата трябва да е хладка а не гореща. Не трябва да се използва тоалетна хартия. 
Медикаментозно лечение – то цели да се намали болката, възпалението и кръвотечението. Има медикаменти под различни форми – таблетки, мехлеми, кремове, гелове, супозитории (свещички), пяна и др. Добър ефект имат и седящите бани с антисептични разтвори – калиев перманганат, бетадин, йодасепт и др. Мехлемите, кремовете и геловете при външни хемороиди се нанасят в тънък слой около ануса, а при вътрешни хемороиди се въвеждат посредством пръст или специални апликатори които са към медикаментите. Повечето медикаменти съдържат повече от една активна съставка, като повечето съдържат една от следните съставки: противо-болкова съставка – най-често е локален анестетик (Лидокаин); съдосвиваща (вазоконстрикторна) съставка – намаля кървенето и в известна степен и болката; антисептична съставка – предпазва от възпаление. При остри хемороидални кризи се използват и медикаменти съдържащи Диосмин. 

1.2. Мини – инвазивни процедури

Мини – инвазивните процедури за тези които могат да се извършат и в амбулаторни условия без да е необходимо да се постъпва в болница и имат малко усложнения. Те се препоръчват в I, II, III стадий на хемороидалната болест.

Съществуват няколко вида процедури като понякога е необходимо да се комбинират помежду си.
Криотерапия –  усъществява се чрез замръзяване на хемороидалната тъкан. Използвал се е в миналото като е вярвало че замразяването в началото на аналния канал, ще намали кръвоснабдяването и ще доведе до фиброзиране на хемороидите. За съжаление процедурата била болезнена и е свързана с продължителен възстановителен период и поради тази причина в наши дни почти не се използва.

Електротерапия – представлява изсушаване на хемороидите с електрически заряд. Този метод е безболезнен и високо ефективен за бързопрекратяване на развитието на хемороидите.

Склеротерапия – представлява инжектиране на склерозиращ агент (дразнеща субстанция) в хемороидите. По този начин се намалят кръвоносните съдове, образува се съединителна тъкан и хемороидите отпадат сами. Преди се е използвала често, но с въвеждането на новите методи намира все по-малко приложение.
Лазертерапия или Инфраред терапия – използва се светлина от инфрачервения спектър. Този метод е високоефективен за спиране на кървенето. Този метод може да се използва като самостоятелен в I и II стадий, а в комбинация с друг метод при III стадий. Днес комбинирането на инфраред терапията с банд лигирането е „златен стандарт” в мини-инвазивните процедури за лечение на хемороидите. Този метод е напълно безболезнен и приложим в амбулаторното лечение. 
Лигатура с гумена лента (банд лигиране) – представлява поставяне на еластичен гумен пръстен в основата на хемороида. По този начин се прекъсва кръвоснабдяването му и той отпада без допълнителна намеса след около седмица до десет дни.

При отпадане на възела може да се появи леко кървене и на мястото на възела има малка раничка която заздравява за около 14 дни. Използва се специална ендоскопска апаратура, като може да се извърши в амбулаторни условия и не изисква никаква упойка. Банд лигирането е приложимо само за вътрешни хемороиди, тъй като те нямат рецептори за болка, за разлика от външните. Процедурата може да се повтаря през около три седмици. Тази процедура е относително противопоказна при пациенти приемащи антигуагуланти или такива с намалена имунна защита. 
За последните 10 години банд лигирането и инфраред коагулацията са на първо място за амбулаторно лечение на хемороидалната болест като ефект и минимален дискомфорт.

1.3. Хирургично лечение

Хирургичното лечение е метод на избор при вътрешни хемороиди III и IV стадий, тромбозирали хемороиди, външни хемороиди, продължително и обилно кървене с налична анемия, при изчерпване на възможностите на другите два метода на лечение.
Има няколко оперативни метода за премахване на хемороидите, като тук се включват класическата операция по Milligan - Morgan, операция по Parks, операция по Longo (с механичен ушивател) и операция по Whithehead. Тези операции за свързани с хоспитализация на пациента (приемане в болница), прилагане на анестезия (упойка), наличие на известна болка, продължителен възстановителен период и наличие на рецидиви и усложнения.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари