Какво трябва да ядем през летните жеги

1
Настъпването на новия сезон несъмнено ни задължава да променим начина си на живот
Настъпването на новия сезон несъмнено ни задължава да променим начина си на живот

Дългоочакваното лято вече е на прага ни. Настъпването на новия сезон несъмнено ни задължава да променим начина си на живот. Увеличаването на деня съкращава времето за сън, променят се обичайните часове, в които сме свикнали да се храним.

Оказва се, че повишаването на температурите с 10 градуса ускорява два пъти химичните реакции в организма. В жегите се подобрява усвояването на кислород от клетките и се намалява общото използване на енергия от тялото. С други думи - през лятото организмът има нужда от по-малко храна.

Така, с всяко повишаване на температурите с 10 градуса, трябва да се намалява количеството приемани калории с 5 - 10%. Потребността от енергия в горещото време се понижава с 5%, следователно ни е необходима по-малко калорична храна. За пример можем дадем жителите на южните страни, които през лятото заменят месото с риба и други морски дарове, не се хранят с тлъсти ястия, консумират повече растителни продукти.

Освен това, през този сезон е необходимо да се премине към различен хранителен режим.

Лятното меню е препоръчително да се състои (за 24 часа) от:

28% мазнини (2/3 от тях растителни)
55% белтъчини (растителни и животински в съотношение 50:50)
17% въглехидрати.

Хранете си рано сутрин и вечер, пийте повече течности през най-горещата част от деня или заменяйте обяда с плодове и зеленчуци.

Принцип на храненето през лятото:

По-добре да закусвате в ранните утринни часове (около 6 - 7 часа);
Обядвайте, преди да стане много горещо - до 11 - 11:30 часа;
Вечеряйте в 6 следобед;
За тези, които не могат да заспят с празен стомах, е предвидено леко хапване между 8 и 9 часа вечер.
При високи температури организмът бързо се обезводнява, затова трябва своевременно да си набавяте течности. Най-добре е да утолявате жаждата с чиста вода или зелен чай без захар. Препоръчва се да се изпиват по 100-200 мл течности (с температура 20 градуса) на всеки час.

Важно!
Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, затлъстяване и тези с проблемни бъбреци, не бива да приемат много течности.
 

Витамините през лятото

Заедно с потта, тялото ни изхвърля и витамини и минерали (това се отнася особено за водоразтворимите С, B1, В2, B6 и РР). В резултат се чувстваме отпаднали, имунитетът отслабва, може да се развие витаминна недостатъчност. За да се избегне всичко това, яжте сезонни плодове (и горски), зеленчуци, пийте прясно изцедени сокове, билкови чайове, всичко това в неограничени количества.

Студените храни в топлото време

Хората отдавна търсят начини за по-лесно преодоляване на летните жеги. Така се създават студените зеленчукови супи, тараторът и др. Подобни ястия не само разнообразяват менюто в жегите, но и компенсират недостига на течности в организма. Единственото, което трябва да направите, е да се опитате да не ги консумирате много студени - температурата им не бива да бъде по-ниска от 10 градуса - само така те ще бъдат от полза за организма.

И още нещо важно!
На тялото му е нужно време, за да свикне с новата система на хранене, затова променяйте режима си постепенно!

 

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари