Какво точно съдържа минералната вода и може ли да навреди?

0
Минералната вода е с по-кисел вкус от обикновената, поради наличието на въглероден диоксид в нея
Минералната вода е с по-кисел вкус от обикновената, поради наличието на въглероден диоксид в нея

Безконтролната консумация на лечебна трапезна и минерална вода може да бъде опасна

Минералната вода е с по-кисел вкус от обикновената, поради наличието на въглероден диоксид в нея. Но и чешмяната вода съдържа минерали и преминава през определена обработка.

Калций, хлор, фосфор, магнезий, калий, натрий и сяра - това са веществата, които най-често присъстват в състава на минералната вода. Тези микроелементи са от съществено значение за няколко биологични функции, включително за синтеза на хормони и производството на ензими, предотвратяващи развитието на кариес, пише medikforum.ru, цитиран от Actualno.com

Минералната вода се добива от специални извори и много хора я предпочитат заради нейните терапевтични свойства. Но понякога и тя се обработва с цел отстраняване на бактерии или токсични вещества.

Минералната вода е полезен източник на магнезий, който регулира дейността на нервната система, кръвната захар и кръвното налягане.

В съчетание с калций, магнезият подпомага здравето на костите и подобрява храносмилането заради съдържанието на магнезиев сулфат и натрий.

Минералната вода подобрява здравето на сърцето чрез понижаване на холестерола, а магнезият в нея намалява риска от коронарна болест. Тя е незаменима добавка, съдържаща голямо количество минерали, метаболизиращи мазнините. Това означава, че нейната консумация е от полза в борбата с наднорменото тегло.

Минералната вода има не само предимства, но и минуси. Нейната прекомерна консумация може да доведе до странични ефекти. Ако тя е в пластмасова бутилка, тогава има риск от прехвърляне на химикали от пластмасата във водата. Това е реална опасност в тялото ни да попадне микропластмаса.

Минералната вода има по-малко микроби, но не преминава през процес на дезинфекция и съдържа микроорганизми.

Газираната минерална вода съдържа въглеродна киселина, която причинява подуване на корема. И освен това тя може да увреди зъбния емайл - това показва изследване на учени от университета в Бирмингам.

Необходимо е знаете още, че предлаганата в търговската мрежа минерална вода е три вида в зависимост от съдържанието на сол в нея. Водата с висока концентрация на натрий може да бъде опасна за здравето, ако се пие в големи количества.

Трапезна вода - съдържа сол не повече от един грам на литър.

Лечебна трапезна вода - концентрацията на сол в нея е до 10 грама на литър.

Според специалисти трапезната минерална вода може да се консумира без ограничения и да се използва за готвене. Що се отнася до лечебната трапезна и минерална вода, можете да я консумирате в ограничени количества.

Лечебна минерална вода съдържа сол повече от 10 грама на литър. Тя може да се консумира единствено след консултация с лекар.

Безконтролната консумация на лечебна трапезна и минерална вода може да бъде опасна. Възможно е да се проявят неприятни симптоми като пукане на ставите, безсъние, летаргия и слабост. Също така злоупотребата с тази вода води до нарушаване на функциите на стомаха, жлъчния мехур, бъбреците и пикочния мехур.

Тя е опасна най-вече за хора с нефрит, хипертония и сърдечно-съдови заболявания, придружени от отоци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари