Какво става с проверките на фермата за норки край Стара Загора?

0
Служебният министър на земеделието също не възнамерява да затвори фермата за норки
Служебният министър на земеделието също не възнамерява да затвори фермата за норки

Всеки ден стават публично достояние злоупотреби и разхищения на средства от бюджета и европейските фондове 

След първоначалната еуфория от действията на служебния кабинет, идва неизбежно и разочарованието. Една голяма част от министрите на президента Радев започнаха ревизия на предишния кабинет в рамките на възможното, което им позволява техния мандат. Всеки ден стават публично достояние злоупотреби и разхищения на средства от бюджета и европейските фондове и това действа здравословно на проядената от корупция обществена среда. А някои анализатори като психиатърът доктор Николай Михайлов дори изказаха опасения, че „поведението на служебното правителство може да сащиса колебаещите се избиратели“ и да постигне обратният ефект, пише сайтът За истината

Да, подобна психологическа реакция е възможна, а от гледна точка на националния ни характер – още повече. Българинът е инатлив по природа, индивидуалист и не обича да му натрапват мнения като това, че всичко, свързано с Борисов и ГЕРБ обезателно трябва да бъде изчегъртано. Трябва да се отчита и високия праг на търпимост към корупцията в доминиращия ни ориенталски манталитет, иначе тя не би имала такива размери.

А разсъждения като това, че българите не обичат корупцията, единствено защото нямат възможност самите да се облажат от нея, не са далеч от истината.

На фона на хиперактивността на служебния кабинет, бездействието на някои министри също поражда въпроси и хвърля сянка на съмнение относно тяхната безкористност и смелост. Хубаво е, че министърът на земеделието Христо Бозуков разпореди проверки в Държавен фонд „Земеделие“, в „Напоителни системи“ и в държавните горски предприятия и смени шефовете на ключови структури в земеделието, каквато е Българската агенция за безопасност на храните.

В същото време е странно, че той не изпълни обещанието си да назначи втора проверка във фермата за норки край Стара Загора на Иван Ангелов, след като при първата представителите на неправителствения сектор не бяха допуснати, въпреки че тя дойде като отговор на сигнали от същите тези НПО-та.

Странен е и фактът, че тези организации не получиха и резултатите от проверката, а трябваше да ги поискат от ведомството по ЗДОИ, въпреки че са в директна комуникация с министър Бозуков. Както и че в министерството все още чакат да изтече определения от закона срок за предоставяне на въпросната информация. Затова от „Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ написаха във Фейсбук страницата си:

“Законът отново беше пречупен от волята на олигарха!“

В интервю за БНР Христо Бозуков споменава, че ще има финансови санкции за фермата след проверката. От оскъдната информация става ясно още, че Областната дирекция за безопасност на храните в Стара Загора не е вземала редовно проби от умрели животни във фермата и не ги е изпращала в акредитирани лаборатории, за да бъдат изследвани за COVID-19. А малкото направени са в частна лаборатория.

С новия директор ще започнат да се вземат проби. Моята цел с тези смени е да се завиши контролът, защото аз заварих едно лежерно безхаберие във всички структури на системите“, декларира министър Бозуков в ефира на националното радио, но оставя на поста му досегашният директор на Областната дирекция за безопасност на храните в Стара Загора доктор Дамян Миков.

Интересно обаче как очаква този, който досега разпъваше чадър над Иван Ангелов – Пилето, от утре да започне да го проверява стриктно? Освен това като не са изпълнявали Програмата за контрол и надзор на COVID във фермите за норки и не са извършвали задължителното седмично тестване на животни, от БАБХ и ОДБХ са поставяли под риск общественото здраве. Тестове не са правени, дори когато е във фермата е имало болен от ковид работник. Неправителствените организации изразяват недоверието си към декларацията на министър Бозуков за „засилен“ контрол, защото не очакват същите тези служители, които години са си затваряли очите за проблемите във фермата на Иван Ангелов, без да ги е грижа за живота и здравето на хората и на животните, от утре да променят позицията си на 160 градуса:

Предишният министър Десислава Танева не отчиташе по никакъв начин този проблем и показа, че интересите на олигарха, седят над интересите на обществото. Министър Бозуков е на път да покаже същото.

От „Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ очакват да разберат защо те се крият повече от 20 дни след приключването й. Но още преди да бъдат оповестени е ясно, че служебният министър на земеделието също не възнамерява да затвори фермата за норки, въпреки че законът за ветеринарно-медицинската дейност му позволява този акт при траен риск за общественото здраве. Само че затова, освен всички нормативни основания, е необходима и управленска воля, каквото в случая няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари