Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете паста всеки ден?

0
Факт е, че тя е лесна за приготвяне и освен това е изключително питателна храна
Факт е, че тя е лесна за приготвяне и освен това е изключително питателна храна

Почитателите на пастата твърдят, че никога не могат да ѝ се наситят и с удоволствие биха я консумирали всеки ден

Факт е, че тя е лесна за приготвяне и освен това е изключително питателна храна. Но какво точно ще се случи с тялото ни, ако я консумираме ежедневно разкрива Actualno.com

1. Повече енергия

Въглехидратите са предпочитаният метод за захранване на тялото, въпреки че напоследък придобиват все по-голяма популярност нисковъглехидратните диети. Въглехидратите се разграждат до глюкоза в храносмилателната система и по този начин навлизат по-лесно в кръвта, която захранва всички клетки в тялото.

2. Усещане за ситост за по-дълго време

Пастата засища за дълго заради съдържанието на фибри в състава си, особено ако е пълнозърнеста. Фибрите са вид въглехидрати, които тялото ни не е в състояние да усвои. Смесвайки се с вода, те набъбват. Това означава, че след като попаднат в стомаха, те увеличават обема си и създават усещане за ситост.

3. Промяна в нивата на кръвната захар

Според The Nutrition Source ежедневната консумация на паста води до промяна в нивата на кръвната захар.

Сложните въглехидрати се разграждат бавно, докато простите се усвояват много бързо. И след усвояването им глюкоза попада в кръвта, при което панкреасът започва да синтезира инсулин. Именно този хормон изпраща сигнал на клетките за наличието на глюкоза, която те могат да използват за енергия.

Но точно тук е проблемът - тялото не може да се справи с прекалено високите нива на глюкоза.

4. Натрупване на мускулна маса

Протеините са градивният елемент, използван от клетките за възстановяване на мускулната тъкан след интензивна тренировка. Ето защо консумацията им съдейства за натрупване на мускулна маса.

5. По-пълноценно и по-балансирано хранене

Хората, които консумират паста, си набавят не само фибри, но и различни витамини и минерали. Те са по-склонни да консумират по-малко мазнини, особено наситени.

Пастата може да се съчетае с всякакви здравословни храни - зеленчуци, постни протеинови храни, морски дарове.

6. Подобряване на настроението

Забелязвали ли сте, че понякога просто започвате да се чувствате по-добре, след като изядете купа паста? Вероятно си мислите, че това се дължи на факта, че тя е вкусна. Но всъщност зад това има научно обяснение.

Макаронените изделия подтикват тялото да отделя хормон, наречен серотонин, споделя диетологът Дана Анджело за Food Network. Именно той е известен като хормона на щастието.

7. По-бързо отслабване

Въпреки че пастата има лоша репутация точно в това отношение, оказват се, че тя е храна, която ще ви помогне да отслабнете, според USA Today. Или поне няма да окаже никакъв отрицателен резултат върху усилията ви за отслабване.

8. По-нисък риск от хронични заболявания

Пълнозърнестите храни са ключът към дълъг живот. Ако ги консумирате ежедневно, ще се предпазите от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2, колоректален рак и инсулт.

9. Подобряване на самоконтрола

Независимо от вида на пастата, нейната редовна консумация ще ви помогне да започнете да контролирате апетита си към вредни храни.

Според диетолога Лиза Валенте, ако се опитвате да избягвате любимите си храни, защото смятате, че не са полезни, това единствено ще ви подтикне към прекомерната им консумация.

10. По-добро храносмилане

Фибрите в пастата не само засищат за по-дълго, но и осигуряват по-добро храносмилане.

11. Предпазване от анемия

В пастата се съдържа желязо, което участва в преноса на кислород към всички клетки. Именно този минерал предпазва от анемия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари