Компромисът D&G ще пробва трима мъже за еврокомисар

1
Христо Иванов, Кирил Петков и Сергей Станишев са имена с шанс за успех в Брюксел
Христо Иванов, Кирил Петков и Сергей Станишев са имена с шанс за успех в Брюксел

Христо Иванов, Кирил Петков и Сергей Станишев са имена с шанс за успех в Брюксел

На компромиса за кабинет “Денков/Габриел”, който в социалните мрежи вече наричат D&G, май предстои сериозен тест в първите дни на съвместен живот. До момента ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел са договорили почти всичко без кой ще наследи Габриел като български еврокомисар.

Темата не е обсъждана все още и между лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Въпреки това в София и Брюксел вече се появиха очаквания за определени кандидати, пише вестник „24 ЧАСА“.

Мария Габриел напусна поста европейски комисар още в деня, в който получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. А шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен веднага обяви пред Европейския парламент, че постът е овакантен, и разпредели ресорите между останалите еврокомисари.

Още при номинацията на на Габриел за министър-председател от ГЕРБ се притесняваха кой ще излъчи новия български еврокомисар. И дали няма да бъде преотстъпен и този пост на президента Румен Радев, ако негов служебен кабинет трябва да направи номинацията.

При успех на правителството “Денков/Габриел” то ще има възможността да излъчи български кандидат за ЕК. Който ще трябва да бъде одобрен от Урсула фон дер Лайен, да премине препитване в Европарламента и след това единодушно да получи подкрепата на премиерите и президентите на 27-те страни членки в съвета.

Заради това и в момента се разглежда широк набор от кандидати, като в “Продължаваме промяната” разчитат, че ще имат възможност още в началото на ротацията да излъчат свой за еврокомисар, докато постът на министър-председател се заема от Николай Денков.

До момента като кандидати на ПП в Брюксел се въртят две имена. Първото е на лидера на “Да, България” Христо Иванов. Подобна номинация се тълкува като жест за възпитаната тиха подкрепа за ротационни премиери. Още повече че ДБ няма да дадат министри в кабинета.

Както е известно - така и лидерът на “Да, България” най-сетне ще събере своето семейство, тъй като съпругата Йорданка работи като адвокат в Брюксел.

В София обаче като фаворит се обсъжда друг от лидерите на ПП-ДБ - съпредседателят на “Промяната” и бивш министър-председател Кирил Петков.

Въобще около бъдещото поприще на този политик вървят различни предположения. Освен кандидат-кмет на София сега се появява и еврокомисар.

Бившият лидер на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също бил сред спряганите имена. В полза на неговата кандидатура било, че така ще имаме авторитетна кандидатура, която в същото време е отдалечена от “Промяната” и от ГЕРБ. В момента Станишев е европейски депутат от БСП.

Въпреки намеренията на ПП обаче до номиниране на български европейски комисар може и да не се стигне поне до следващото лято. Според източници от Брюксел между Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен има договорка да не иска номинирането на следващ български комисар. Нито в ГЕРБ, нито в ПП крият, че голяма част от договореното съвместно управление е постигната именно с помощта на европейски политици.

Фон дер Лайен може да откаже номинация на следващ български комисар за мандата на тази комисия, който изтича с евроизборите през юни 2024 г. Като формалното оправдание ще е, че остава малко време на тази комисия и няма нужда от разместване на ресори. А профилът и на тримата споменавани като български кандидати ще изисква подобна трансформация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари