Какво се случва с тялото ни, ако пием сода за хляб

5
Пиенето на сода за хляб помага при автоимунни заболявания
Пиенето на сода за хляб помага при автоимунни заболявания

Една дневна доза сода за хляб може да намали разрушителното възпаление на автоимунни заболявания например като ревматоидния артрит.

Учени от Медицинския колеж в Джорджия имат доказателства за това как евтиният продукт може да насърчи далака да провокира противовъзпалителна среда, която може да бъде терапевтична за възпалителното заболяване. Специалистите са публикували проучването си в „Списание за имунология“.

Резултатите показват, че когато плъхове или здрави хора пият разтвор на сода за хляб, тя провокира стомаха да направи средата по-киселинна за смилането на храната, която ще попадне там. Също така дава сигнал на малко проучените мезотелни клетки, които се намират върху далака, че няма нужда да организират защитен имунен отговор.

Мезотелните клетки изграждат ципата, която покрива повърхността на коремната кухина отвътре, както и органите. Преди години учени установиха, че те също осигуряват някакво ниво на защита. Те имат малки „пръсти“, които усещат околната среда и предупреждават органите кога има нашественик и е необходим имунен отговор.

Според авторите на изследването пиенето на содата улеснява тази реакция чрез въздействието си върху далака, който е част от имунната система. Той самият действа като голям кръвен филтър и място, където се съхраняват белите кръвни клетки микрофаги. Посредник в това взаимодействие е ацетилхолинът, който спомага за отклоняването на възпалението.

След двуседмично пиене на сода за хляб специалистите открили, че в далака, кръвта и бъбреците популацията на имунните клетки микрофаги се изместват от тези, които предизвикват възпаление (М1) към тези, които го намаляват (М2). Тези клетки са най-известни със способността си да консумират отпадъци от ранени или мъртви клетки и са първите, които се отзовават на помощ на имунната система.

При експериментите с плъхове учените използвали содата за хляб при проблеми като хипертония и хронична бъбречна болест. Една от многото функции на бъбреците е балансирането на важни съединения като киселина, калий и натрий. При бъбречна недостатъчност има нарушена функция на тези органи и един от проблемите може да е, че кръвта става прекалено киселинна. Това може да доведе до сърдечносъдово заболяване и остеопороза. Клиничните проучвания показали, че дневна доза сода може не само да намали киселинността, но и да забави прогресията на бъбречната болест.

Точно тогава започва да се разгръща противовъзпалителното действие, защото броят на М1 намалява, а се увеличава този на М2. Учените наблюдавали същия модел както при плъхове без бъбречно увреждане, така и при здрави студенти по медицина, които пили сода за хляб, разтворена в бутилка вода. „Преминаването от възпалителен към противовъзпалителен профил е факт във всички случаи“, казва д-р Пол О’Конър, участващ в изследването. То се наблюдава в бъбреците, далака и периферната кръв.

Промяната на средата вероятно се дължи на увеличеното превръщане на възпалителните клетки в противовъзпалителни, съчетано с производство на повече микрофаги от втория вид. Учените наблюдавали изменение и в други типове имунни клетки, като регулаторни Т-клетки, които помагат на имунната система да не атакува собствените си тъкани. Противовъзпалителното състояние се поддържало 4 часа при хората и 3 дни при плъховете.

Пол О’Конър се надява един ден пиенето на сода за хляб да доведе до подобни резултати при хората с автоимунни заболявания.

Източник: medicalxpress.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари