Какво се случва, когато изпукаме кокалчетата на ръцете си?

1
Мит ли е, че е вредно?
Мит ли е, че е вредно?

Мит ли е, че е вредно?

Има хора, които и като деца, пък и като пораснали, много обичат да си пукат кокалчетата на ръцете. Кой по-редовно, кой от време на време.

Със сигурност незабравим спомен от детството на мнозина са забележките от страна на грижовната майка именно по този въпрос: „Престани да си пукаш кокалчетата, вредно е…“ Защо - обясненията винаги бяха мъгляви и различни, но беше ясно, че е вредно, пише Skafeto.com.

Оказва се обаче, че това изобщо не е така! Повечето стави, в това число и тези на пръстите на ръцете, имат малки пространства – джобове, пълни със синовиална течност. Именно тя работи като смазочна течност и амортисьор по време на движение, за да намалява триенето.

Съвсем до скоро учените смятаха, че характерният звук е вследствие от пукането на балончета с газ, образувани в гореспоменатата течност. Само по себе си – това е нещо съвсем безвредно. Нещата обаче стоят по малко по-различен начин.

Учени заснеха с помощта на рентген пукането на пръсти и установиха, че при раздалечаването на костите се образува вакуум и малка кухина. Тя веднага се запълва със синовиалната течност и именно това довежда до самото изпукване. Крайният извод е, че реална опасност за ставите ви просто не съществува. Абсолютен мит е, че ги увреждаме и дори че ги натоварваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До първия
    Ти прост ли си или да?
  • -2
    1
    Да попитам специалистите?
    Какво се случва когато изпукам дупето на някоя сладка мацка? На мен ми е кеф голям,а на нея? ,А защо вика и скимти или мърка? Да не е вредно нещо за тазобедренните и стави? Те ли пукат? Или пляскат ? Боли ли я че трепери? Не е ходила на лекар.....😌😌😌🙃🙃🙂 Някой път мяука,някой път съска....вика и врещи ужас, просто съм изплашен.Течноста нещо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари