Какво се случва, ако получим повиквателна за активна военна служба?

5
Обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на Народното събрание и указ на президента
Обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на Народното събрание и указ на президента

Обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на Народното събрание и указ на президента

Много от българите задават въпроси какво се случва, ако получат повиквателна за активна военна служба.

В последните дни, в разгара на военния конфликт между Русия и Украйна, руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняците в страната. Този ход на руския президент предизвика много реакция от всякакъв характер, включително и паника сред населението не само на Русия, но и в други страни, относно възможността за разширяване на конфликта и евентуалната нужда за мобилизация на населението и в други страни, включително и в България.

С надежда, че това няма да се случи, все пак много от българите задават въпроси какво се случва, ако получат повиквателна за активна военна служба. По въпросите за трудовите права в подобни ситуации, разяснение предоставя д-р Тодор Капитанов, експерт в сферата на трудовото право, цитиран от PARITENI.bg.

Спрямо закона, обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на Народното събрание и указ на президента.

При повикване на активна служба в доброволния резерв, работникът или служителят се смята в служебен неплатен отпуск за времето на мероприятието/службата, включително деня на отиването и връщането.

Ако активната служба в доброволния резерв продължава повече от 15 календарни дни, работникът или служителят има право на два календарни дни неплатен отпуск преди заминаването и два дни след завръщането. За времето на този отпуск на работника или служителя се заплаща възнаграждение за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Службата в доброволния резерв е:

1. активна служба;

2. разположение за активна служба.

Активната служба включва период от време, през който резервистът и техниката-резерв са извикани за изпълнение на задачи в състава на военните формирования от въоръжените сили или за придобиване на военна специална подготовка, за обучение в курсове за повишаване на квалификацията или за преквалификация.

Разположение за активна служба е период от време, през който резервистът и техниката-резерв не са извикани на активна служба, но са в готовност за нейното изпълнение.

При обявяване на извънредно положение на територията на страната или на част от нея резервистите и техниката-резерв, включени в решението на Народното събрание или в указа на президента на Република България по чл. 122, ал. 2 на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се извикват на активна служба.

Службата в запаса е период от време, през който:

1. запасните и техниката-запас с мобилизационно назначение имат готовност за изпълнение на задачи при обявяване на положение на война или на военно положение в съответствие с получената повиквателна заповед;

2. запасните и техниката-запас без мобилизационно назначение имат готовност за изпълнение на задачи във военно време след получаване на повиквателна заповед.

Запасният и техниката-запас при обявяване на положение на война или на военно положение се явяват във военни формирования или структури за допълване на въоръжените сили, посочени в повиквателната заповед.

От часа и деня на обявяване на положение на война или на военно положение започва военновременната служба на резервистите на активна служба и на техниката-резерв.

Справка:

чл. 158 от Кодекса на труда

чл. 7, 8, 9, 10 от Закон за резерва на въоръжените сили на Република България

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    Трак
    Българофобите като ристюфците, соломоните, офшорнелифците, скандалния кирил простото да бъдат мобилизирани! Те искат да пращар оръжия, те да воюват за сащ!
  • 6
    7
    булгар-тапак-експорт
    много ми е смешно какво ще постигнат в българия с тези повиквателни, след като армията няма съвсем, ама съвсем никаква модерна техника, нито модерни технологични оръжия за водене на съвременна война. Ще съберат няколко десетки хиляди одъртели, впиянчени, алкохолизирани, наркоманизирани, българи със шкембаци(ТО в бг-то ДРУГИ ОСТАНАЛИ НЯМА), КОИТО ЩЕ СЕ РАЗБЯГАТ ОТ СТРАХ НА ВСИЧКИ СТРАНИ В МОМЕНТА, В КОЙТО РУСКИТЕ КРИЛАТИ РАКЕТИ ЗАВАЛЯТ КАТО ДЪЖД НАД СОФИЯ. хайде връчвайте призовките на старците и обявете война на Путин - много искам да видя как ще станете за смях и как бг запасняците с пушкалата си в ръка ще бягат панически във всички посоки само като видят нальота на руските крилати ракети... Тъпаци, още ли не сте разбрали, че това не ви е 1-вата световна война да събирате хора и да ги пращате на фронта да бият пешком и да се пукат... в днешно време войната се води дистанционно с високо-точни оръжия с морско или въздушно базиране, каквито бг-то няма и никога няма да има...
  • 10
    6
    младежи и девойки
    Това е за младежи и девойки мераклий да воюват. Иначе : Пределната възраст за служба в запаса е: 1. (изм. – ДВ, бр. 109 от 2020 г. , в сила от 22.12.2020 г.) за войниците (матросите) – 55 години; Дано не вкарат България във реална война, че тогава ще стане много грозно.
  • 25
    5
    Спокоен
    По времето на епичните български войни се е вдигало цялото население към фронта. Защото е имало нивицата си, къщурката си, семейството си, децата си. Имало е какво да защитава. Богатите българи също са отивали на фронта доброволно като обучени командващи. 100 години по късно нещата са много различни. Нивиците разпродадени, ЧСИ ти иска апартаментчето заради такса сградна инсталация към Топлофикация, лозенцето ти и вилата опустушени от набези, децата в чужбина, ти мизерстваш с мършавата заплата .... е, за чий да ходиш на война?Да си воюват тия които има какво да защитават и пазят. Родина и Отечество вече са думи без съдържание.
  • 31
    4
    русенец
    Вместо да проверявате общественото мнение с такива казуси, по-добре гледайте политиците да престанат да серат и мажат, защото населението на тая страна отдавна не я чувства за държава и не вярвам някой да се навие с оръжие в ръка да я защитава. Да я защитават тези, които имат какво да губят. 90% от населението нямаме какво да губим, освен живота си и този, на близките си. А и още нещо. Ние, които сме служили и сме се клели преди 1989 година сме давали клетва да защитаваме НРБ, а не РБ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари