Какво се променя в България от 1 юли 2023

3
От днес скачат цените на ток, парно и топла вода
От днес скачат цените на ток, парно и топла вода

От днес скачат цените на ток, парно и топла вода

Второто полугодие на годината започва за България с все още неприет бюджет. Това обаче не пречи на редица промени за обществото, в т.ч. поскъпване на ток, парно и топла вода, индексацията на пенсиите, неясно увеличение на тол таксите, промени в банковата сфера, които влизат в сила от 1 юли, пише economic.bg.

Със свое решение от петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нови цени на електроенергията за домакинствата в България. Токът поскъпва средно за страната с 4.3% – като най-голямо е повишението за Североизточна България и абонатите на „Енерго Про“. В столицата и региона около нея цените на „Електрохолд“ са с 4.24% по-високи, а за Югоизточна България е най-скромно – клиентите на ЕВН ще плащат с 3.78% по-високи сметки.

Заповедта на бившия енергиен министър Росен Христов за включването на скъпия ток от ТЕЦ „Марица-изток 2“ увеличи цените в последния момент.

Парното също поскъпва от 1 юли, като това ще се усети с началото на отоплителния сезон след няколко месеца. Все пак повишаването на цените там е минимално с под 1% въпреки заявките на топлофикационните дружества в България за двойни и тройни повишения на цените на парното през новия регулаторен период. Най-много поскъпва топлинната енергия в Разград, а в Перник и Враца тя минимално поевтинява.

От 1 юли се индексират и пенсиите в България по т. нар. „швейцарско правило“. Увеличението е с 12% и прави минималната пенсия 523 лв., а социалната пенсия за старост – 277 лв. Актуализацията на доходите на възрастните хора обхваща малко над 2 милиона пенсионери.

Около 17 хиляди пенсии обаче няма да получат увеличение. Това са главно такива, отпуснати тази година, които подлежат на индексация за първи път догодина, както и пенсиите, които са ограничени от тавана. При индексацията не е предвидено той да се повишава, т.е. той остава на нивото от 3400 лв. От максималната пенсия са ощетени около 1000 души в България.

След 1 юли броят на пенсионерите с пенсионен доход под прага на бедността се свива от близо 700 хиляди на около 350 хиляди.

Детайлна справка обаче показва, че пенсиите вече са огромна тежест за държавния бюджет. От там вече се финансират около половината разходи за пенсии, а осигурителната система успява да покрие само другата половина.

Странният случай с тол таксите

Тол таксите също поскъпват от 1 юли, макар и не съвсем. От днес влизат в сила новите, по-високи цени за изминато разстояние за превозвачите. Заплашена от протести и недоволство, новата власт обаче даде заявка за отстъпки от новите по-високи тарифи, които да влязат със задна дата – отново от 1 юли.

Идеята е след влизане в сила на отстъпките по проекта представителите на бранша да могат да си получат средствата от държавата със задна дата от 1 юли, независимо, че от същата дата ще се въведе начисляване на новите такси.

Въпросното увеличение бе планирано да влезе в сила от 1 януари, но под предлог с инфлацията служебния кабинет на президента Румен Радев отложи това за 1 юли с очакване тежестта на решението да бъде поето от редовно правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари