В колко часа трябва да си лягаме, за да сме отпочинали на следващия ден

0
Ако се събудите по средата на цикъла на съня, може да не заспите отново и да сте раздразнителни на следващия ден. Идеята е човек да се буди между отделните цикли и да свеж на сутринта
Ако се събудите по средата на цикъла на съня, може да не заспите отново и да сте раздразнителни на следващия ден. Идеята е човек да се буди между отделните цикли и да свеж на сутринта

Случва ли ви се да си лягате смешно рано, защото трябва да ставате навреме за работа, а след това да се чувствате дори още по-изморени на сутринта?

Може би е така защото не го правите по правилния начин, пише Profit.bg.

Не си мислете, единствено ако си осигурявате достатъчно часове сън, ще се чувствате по-свежи в офиса на следващия ден. Нещата са малко по-сложни. За щастие обаче има създаден „калкулатор за съня“, с който много лесно можем да изчислим кога трябва да „гушнем възглавницата“ в зависимост от времето ни за ставане.

Хората спят на цикли (един цикъл на съня продължава около 90 минути), а по-качественото наспиване е свързано повече именно с тези цикли, отколкото с броя на часовете, които спим. Ако се будите в грешното време от текущия цикъл на съня, ще се чувствате по-изморени, дори ако сте спали по-дълго време.

Ако трябва да ставате в 7 часа сутринта

Ако трябва да сте будни и станали от леглото в 7 часа сутринта, тогава за най-добро наспиване трябва да си легнете в 21.46 или 22.16 часа.

Ако обаче трябва да останете до по-късно вечерта и тези два часа не ви устройват, можете да си легнете в 12.46 или в 2.16 часа през нощта за оптимален сън.

Калкулаторът на съня взема предвид 14-те минути, които средно са необходими на човек, за да заспи, така че ако заспивате по-бързо не е задължително да сте в леглото точно в тези часове, пише Mirror.

Ако трябва да ставате още по-рано в 6 часа сутринта

За да станете в 6 часа сутринта и да сте отпочинали трябва да легнете в 20.46, 22.16 или дори 23.46. Ако пък сте нощна птица 1.16 през нощта също върши работа.

Какво да кажем за 8 часа?

За ставане в 8 часа най-подходящите часове за лягане са 22.46, 12.16, 1.46 или 3.16 през нощта.

Какво представляват циклите на съня?

Един цикъл на съня продължава около 90 минути, като през това време преминаваме през четири NREM фази и една REM фаза, известна още като фаза на бързото движение на очите.

След заспиването преминаваме от лек сън във Фаза 1 до много дълбок сън във Фаза 4. Трудно е човек да бъде събуден в четвъртата фаза и по тази причина може да се чувствате по-изморени, ако сънят ви е прекъснат точно през нея.

Петата фаза, или REM, е тази в която се случват по-голяма част от сънищата.

"Използвайки формула, базирана на естествения ритъм на тялото, Калкулаторът на съня изчислява най-доброто време за лягане, съобразено с времето за лягане и обратното."

Калкулаторът използва принципа, че всеки човек спи в продължение на пет или шест цикъла, всеки от които трае по около 90 минути.

Ако се събудите по средата на цикъла може да не заспите отново и да сте раздразнителни на следващия ден. Идеята е човек да се буди между отделните цикли и да свеж на сутринта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари