Какво съдържат готовите кюфтета и кебапчета?

15
Един от белезите, че продуктът е качествен, е леко по-бледият цвят на каймата. Това означава, че не е добавян оцветител и месото е чисто
Един от белезите, че продуктът е качествен, е леко по-бледият цвят на каймата. Това означава, че не е добавян оцветител и месото е чисто Снимка: БГНЕС / Архив

По стария Български Държавен Стандарт и Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене бе прието, че съдържанието на каймите, излизащи на пазара, трябва да има поне 70% месо

 Фирмите, произвеждащи хранителни продукти днес обаче, не са задължени да работят по ретро рецептите, дадени там, разкрива Gotvach.bg

Всяка фирма разработва собствена технологична документация, която задължително се утвърждава от РИОКОЗ. Като основно изискване е посочено продуктът да е безвреден. Освен това производителят е задължен да декларира всички съставки, които е вложил в него.

Една от многото обществени тайни е, че институциите разбират под думата месо всякакви черва, кости, кожа, субпродукти като дробове, мозъци и т.н. Това означава, че всеки един от тези продукти може да отриете в ястието от кайма и порцията си за вечеря.

У нас често се чува за наличието на редица странни и нетипични съставки, които се влагат в готовата кайма за кюфтетата и кебапчета. Докато когато купуваме кайма в магазина, можем да помолим да я смелят пред нас, за да сме сигурни какво взимаме, то с готовите продукти не е така. Специално за готовите кюфтета и кебапчета се смята, че съдържат изключително много соя.

На продуктите, които съдържат соя, нейното съдържание е отбелязано. Тя е до 3 % от общия състав. При готовите продукти обаче това често не е обозначено и дори се прикрива. Потребителите плащат за чист животински продукт, а получава съвсем друго.

Едно от обясненията на индустрията е, че преди е имало фирми, които са използвали соя при производството на готови кюфтета и кебапчета. Комерсиализацията в последните години обаче води до високите цени на соята и повишения контрол. Това, от своя страна, води до изключването ѝ от производството на каймите. Но соята е най-хубавото, което може да откриете в кюфтето си.

Сред останалите неща, за които се твърди че се добавят в готовите смеси, са първата вода от варения боб, тоалетна хартия, както и специално свинските субпродукти - уши, бузи и т.н. Предполага се, че именно наличието на подобни подправки кара продуктите да изглеждат чудесно, когато са току-що свалени от скарата, и ужасно, след като изстинат.

Един от белезите, че продуктът е качествен, е леко по-бледият цвят на каймата. Това означава, че не е добавян оцветител и месото е чисто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари