Какво има в козунакa за 2 лева?

1
Най-негативно влияние върху здравето имат изкуствените подсладители, те са евтини, 30 пъти по-сладки от захарта и затова масово се използват
Най-негативно влияние върху здравето имат изкуствените подсладители, те са евтини, 30 пъти по-сладки от захарта и затова масово се използват

Нормално е великденската трапеза да е отрупана с традиционните яйца, козунаци, агнешко…Нормално е и да си хапнем повечко, но често така затрудняваме работата на спешните медици

 По това време на годината те отчитат повишен брой на случаите на алергия, повръщане, разстройство, пише Д-р Павлина Андреева в Edna.bg

Затова, както винаги, умереността е ключът към спокойните дни. Което трудно се удава, особено когато вкъщи има деца. А те са най-застрашени – комбинацията шоколад, яйца, месо и козунак е трудна за преглъщане. В буквален смисъл.

Яйцата са тежка храна, затрудняват черния дроб и жлъчката в големи количества с последствия тежест в стомаха, гадене, повръщане. Като прибавим и боята, към която някои деца са алергични, положението може да стане опасно. Нека децата спазят ритуала с чукането с боядисани яйца, не е необходимо да ядат яйцата или поне да се ограничат до едно. И ръчичките редовно измивани, боята от тях попада лесно в устата.

Агнешкото месо е добра храна, стига да не е много тлъсто. А то, както се знае, се приготвя с доста масълце.

Поносимостта към това месо е индивидуална, някои получават стомашни проблеми след консумацията му, особено малките деца. Мазните меса се консумират умерено, и винаги със салата. Опасност крие и произходът на месото, ако е внесено от далечни страни и не се знае колко пъти е замразявано, качеството му рязко спада, а здравето е застрашено. По-добре купето месо от сигурен източник, дори на малко по-висока цена.

Евтините козунаци са истинска химическа бомба. Какво ли има в козунак за 2 лева? Всичко друго, но не и натурални продукти.

Сухо мляко, яйчен прах, евтина мазнина, изкуствен подсладител, консерванти, оцветители и други Е-та за по-голяма трайност, цвят и добър търговски вид. Единствените истински продукти са водата и брашното.  Най-негативно влияние върху здравето имат изкуствените подсладители, те са евтини, 30 пъти по-сладки от захарта и затова масово се използват. Защо са опасни?

При консумацията на този изкуствен продукт с устата си човек усеща сладост, чрез рецепторите мозъкът е информиран, че в организмът постъпва нещо сладко и той „нарежда“ на панкреаса да секретира инсулин. Отделеният инсулин обаче не разпознава този синтетичен продукт (за разлика от естествените захар, глюкоза, фруктоза) и неговото ниво остава високо. Висок инсулин означава още по-голям апетит за сладко, небалансирана кръвна захар, вълчи апетит.

И така хапваме все повече, а транспортната функция на инсулина насочва въглехидратите и дори белтъците към черния дроб и периферните клетки за образуване на мазнини. Ето откъде идва изразът „гладен и дебел“.

Не си го причинявайте, нито на децата, не купувайте евтини козунаци с изкуствен подсладител. По-добре намалете количеството за сметка на качеството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари