Какво представляват люспите по главата на бебето

0
Обикновено тези образувания не притесняват бебето, а по-скоро майката, защото изглеждат неприятно
Обикновено тези образувания не притесняват бебето, а по-скоро майката, защото изглеждат неприятно Снимка: Gettyimages

При малките бебета често се появяват люспи по главичката и особено в задната й част. Това лющене не означава, че бебето ви страда от лоша хигиена или че е болно от кожно заболяване.

Състоянието обикновено не крие никакви рискове и е свързано с обработката на млякото в първите седмици от живота на новороденото, пише сайтът Az-Jenata.bg.

Така наречените крусти по скалпа на бебето са образувани от млечни натрупвания и са в резултат на обмен на хормони от тялото на майката към това на бебето.

Крустите са мастни натрупвания, причинени най-често от гъбичката, която предизвиква пърхот. Хормоналният обмен между майката и бебето също е една от причините за поява на твърди и мазни струпеи по скалпа на бебето. Понякога могат да се появят и около слепоочията му, както и по челото. Възможно е да се появи зачервяване, дори в областта зад ушите и около очите.

Специалистите не са напълно сигурни в това какво точно причинява появата на крусти по бебешката главичка. Обикновено появата им се дължи на излишък от себум, който представлява восъкоподобна субстанция, примесена с жълтеникави кожни екскременти, съдържащи мастни субстанции. Те се произвеждат от мастни жлези и могат да се натрупат в резултат на нарушение в работата на мастните жлези не само при бебета, но и при тийнейджъри и възрастни.

Най-добре е да не правите нищо. С времето крустите просто ще отпаднат. Обикновено тези образувания не притесняват бебето, а по-скоро майката, защото изглеждат неприятно.

Ако обаче предизвикват дискомфорт и раздразнения на бебето, можете да ги третирате с обикновен зехтин. Просто капнете върху главичката на бебето малко зехтин и масажирайте внимателно с кръгови движения. Восъкоподобното вещество се премахва най-лесно с течна мазнина. Не търкайте силно, за да не предизвикате друг проблем.

Преди да прибягвате до каквито и да е процедури, все пак се допитайте до наблюдаващия педиатър.

Ако забележите, че натрупванията не се повлияват от третирането със зехтин и дори се разпространяват по лицето и врата на бебето, незабавно се допитайте до лекар, за да се изключи рискът от гъбична инфекция.

Източник: Az-jenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари